Eigenlijk was het Toto’s “Africa” die mij zó naar dit continent deed verlangen. Ik hoorde de drums al echoën in de nacht en in mijn verbeelding zag ik de Kilimanjaro als Olympus oprijzen boven de Serengeti. Toch reisde ik de wereld rond zonder ook maar één keer het Afrikaanse continent aan te tikken. Maar vorige zomer was het dan toch zover, ik ging naar Tanzania, samen met drie vriendinnen. Toto’s European Tour gaf mij het allerlaatste zetje.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 1

Dat safari’s prijzig zijn dat wist ik. Maar zó prijzig, dat had ik nooit verwacht. De meeste parken zoals Serengeti National Park, Tarangire National Park en de Ngorongoro krater kun je namelijk alleen bezoeken met een georganiseerde tour. Het is dus even goed onderzoeken wat je precies wil, wanneer je wil gaan, welke parken je wil bezoeken en met wat voor soort vervoer. En hier geldt toch wel echt, what you pay is what you get!
Wij besloten om te beginnen in Arusha National Park, helemaal in het noorden van Tanzania, aan de grens van Kenia. Niet het meest bezochte nationale park, maar zeker niet minder indrukwekkend. En het allerleukste; Arusha National Park kun je bezoeken zonder tour of gids. Wij regelden een stevige Landrover en reden urenlang kriskras door het park langs tal van zebra’s, giraffes, gazelles en antilopen. Wat een rust en uitgestrektheid. De hele dag kwamen we niemand anders tegen. Tegen de tijd dat het begon te schemeren zetten we weer koers richting het nabijgelegen Arusha. Maar niet voordat we werden uitgezwaaid door twee wilde olifanten die nog net even de bosjes uitgelopen kwamen…De ervaring van het zien van deze mythische dieren, waarvan er ook nog eens steeds minder zijn, is eigenlijk niet onder woorden te brengen. En dan ook nog eens zó dichtbij.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 2

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 3

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 4

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 5

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 6

Het rijden over de hobbelige en stoffige wegen van Tanzania voelt eigenlijk al als een avontuur. De weidsheid van het landschap doet je soms voelen alsof je op een andere planeet bent. Af en toe komt een andere jeep je tegemoet gereden, maar verder is het alleen jij en de weg. En zebra’s. Heel veel zebra’s.
De weg van Arusha naar Lake Natron bracht ons dwars door de Afrikaanse savanne, langs minuscule dorpjes en kleine oases van Baobab-bomen met op de achtergrond kale vulkanen. Ons doel was de meer dan indrukwekkende heilige vulkaan Ol Doinyo Lengai (3188m), ook wel de Berg van God genoemd in de Maasai-taal. Deze actieve vulkaan is uniek in haar soort door haar “koude” lava; vloeibaar natrium- en kaliumcarbonaat van “slechts” 500 graden.
Om Ol Doinyo Lengai te beklimmen regelden we bij aankomst in het park ten zuiden van Lake Natron een lokale Masaai-gids. Om elf uur s ‘avonds stond onze gids paraat om ons naar de voet van de vulkaan te brengen. Vol met adrenaline na het zien van menig hyena in onze koplampen, gaand over bijna onbegaanbaar ruige wegen, startten we precies om middernacht onze beklimming. In de donkerte van de nacht, waarbij we ons alleen lieten leiden door de voetafdrukken van de gids en het licht van onze hoofdlampen, liepen we zes uur lang loop je omhoog, via paden van rotsblokken en gestolde lavastromen.
Geen enkel benul van tijd of ruimte, totdat het langzaam licht wordt en je beseft hoe immens steil deze vulkaan is.  Bij zonsopkomst bereikten we de top. Alleen wij en de vulkaan.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 7

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 8

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 9

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 10

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 11

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 12

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 13

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 14

Door een steeds groener wordend landschap bereikten we via Arusha het alom geprezen Kilimanjaro National Park. De uitzichten waren adembenemend, in het Oosten zagen we Kilimanjaro, als we ons omdraaiden Mount Meru en de Maasai-steppe. We reden langs de rand van het regenwoud van de Kilimanjaro en over de lager gelegen vlaktes, waar talloze olifanten, zebra’s en giraffes grazen.
Wij besloten al snel een meerdaagse klim naar de top van Kilimanjaro te laten liggen voor een andere keer, maar in plaats daarvan een hike te maken over één van de hellingen van de berg. Het Shira Plateau strekt zich uit over 13 kilometer, op een hoogte van bijna 4000 meter. Een prima manier om toch enigszins de sensatie van het beklimmen van de Kilimanjaro te ervaren.
In de vroege ochtend reden we door prachtig, ongerept regenwoud en arriveerden we bij Londorossi Gate waar we onze day permits bemachtigden. We wandelden over uitgestrekte vlaktes, door diepe valleien, klommen over lavastromen en staken kabbelende beekjes over. We kwamen hoger en hoger en zagen het landschap steeds minder vruchtbaar worden, totdat we na vijf uur hiken terecht kwamen in een maanachtig landschap; Cathedral Point, het hoogste punt van het Shira Plateau.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 15

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 16

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 17

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 18

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 19