Rocky Roads Logo

PHOTOBOOST #2 | FRAME AWAY

Rocky Roads’ allereerste PhotoBoost was een groot succes! Ik ben onwijs onder de indruk van alle inzendingen. Wat een talent en creativiteit hebben jullie laten zien! Deze maand gaan we weer verder met nieuwe fotografietips die jij heel makkelijk kunt inzetten in jouw eigen fotografie. Hadden we het bij de vorige PhotoBoost over het kiezen van het juiste moment, nu gaan we ons bezig houden met een weloverwogen vormgeving en het kiezen van een goede compositie in de fotografie. Het thema van deze maand: FRAME AWAY! 

Wanneer je een foto maakt, dan kader je een deel van de wereld in jouw beeld. Om je foto meer diepte te geven kun je ervoor kiezen om een extra kader in je beeld te plaatsen. Dat wordt ook wel framing genoemd. Het gaat dus als het ware om een kader in het kader (van je foto). Het eerste kader is uiteraard de randen van je foto zelf, het tweede kader maak je door bepaalde elementen in de omgeving zo mee te nemen, dat ze een ‘omlijsting’ voor je onderwerp vormen. Dit suggereert diepte en zal de ogen van de kijker trekken naar jouw onderwerp. Je kunt hier bijvoorbeeld een raam, deur of poort voor gebruiken, maar dit kan ook natuurlijk zijn zoals een plant, bomen, bladeren, etc. Geloof me, dit is één van de fotografietips die je nooit meer zult vergeten!

Rocky Roads PhotoBoost | Framing

FRAMING & LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Vooral bij landschapsfotografie werken dit soort kaders goed. Wanneer je een mooi uitzicht ziet wil je dat zo goed mogelijk vastleggen en het gevoel wat jij hebt bij het zien ervan ook in de foto laten terugkomen. Helaas doet een foto vaak geen recht aan wat je zag; het mist vaak diepte. Met een kader kun je de diepte eenvoudig toevoegen en op bijna elke locatie is wel een kader te vinden in de vorm van rotsen, gras of bomen. Vaak helpt het al behoorlijk als je laag bij de grond fotografeert zodat je de grond dicht bij je als voorgrond kunt gebruik al referentie voor de kijker voor de diepte in de foto. Check trouwens even deze blog voor meer fotografietips over landschappen fotograferen.

Rocky Roads PhotoBoost | Framing

Een kader hoeft niet altijd aan vier kanten jouw onderwerp te omsluiten. Je kunt ook aan 1 kant van jouw foto een extra element toevoegen. Wellicht de bladeren van een boom waar je onderstaat, of fotografeer eens langs een muur (of rots) heen, waardoor je een deel daarvan in je beeld hebt. Zorg dat je de meest ideale plek opzoekt om de foto te maken. Het geeft een foto vaak een heel persoonlijk tintje, alsof je meekijkt over de schouder (of door de ogen) van de fotograaf.

Rocky Roads PhotoBoost | Framing
Rocky Roads PhotoBoost | Framing

EN NU… JOUW CHALLENGE!

Maak een foto waarbij je gebruikt maakt van FRAMING. Geef je foto een extra kader door bijvoorbeeld door takken of planten heen te fotograferen, gebruik een raam, deur of brug als frame of maak zelf een kader door iets voor je lens te houden (stukjes stof, bladeren, etc.)… alles kan, alles mag, wees creatief!

Technische tip:
door het gebruik van een kleine scherptediepte (dus een KLEIN diafragmagetal!) kun je ervoor zorgen dat jou kader mooi onscherp is, en de aandacht nog meer naar je onderwerp geleid wordt. Ik vind het dan altijd fijn om te fotograferen op de A-stand (dat is de Av-modus voor Canon), waarbij jij invloed hebt op het diafragma en jouw camera een passende sluitertijd kiest.

POST & TAG je foto tussen 2 Maart en 31 Maart met #rockyroadsphotoboost en @rockyroadstravel op Facebook en Instagram en wij delen uiteraard jouw foto! De lucky winner van deze Rocky Roads PhotoBoost ‘Frame Away’ wordt op Donderdag 1 April 2021 bekend gemaakt. Ben jij de winnares, dan zal jouw foto een maand lang schitteren op onze website en ontvang je een cadeauvoucher t.w.v. 35 euro, in te zetten op al onze fotoworkshops en fotoreizen. We hebben deze maand ook tweede een prijs. We houden je nog heel even in spanning wat dat precies is.

Let wel op!
De foto die je inzendt moet gemaakt zijn tussen 1 Maart en 31 Maart 2021!

Rocky Roads PhotoBoost | Framing
Rocky Roads PhotoBoost | Framing
Rocky Roads PhotoBoost | Framing
Rocky Roads PhotoBoost | Framing
Rocky Roads PhotoBoost | Framing
Rocky Roads PhotoBoost | Framing

Mocht je nog vragen hebben over de PhotoBoost van Maart, stel deze dan via onze Instagram of Facebook-pagina of ga naar Rocky Roads PhotoBoost Facebook-groep. Succes!