Oh, zie die mooie bergen!
De meest gehoorde worsteling van mijn fotovrouwen die bij mij een fotoworkshop volgen; “Ik zie zo een prachtig landschap, maar die krijg ik met geen mogelijkheid zo mooi en groots op de foto…” Herkenbaar? Als je het dat berglandschap met eigen ogen ziet is het ‘woah!’, op jouw foto is het toch meer categorie ‘meh.’ Een fotografietip om jouw landschapsfotografie te verbeteren.
Fotografietip Landschapsmfotografie | Hoogteverschillen accentueren
Als je bergen fotografeert wil je vast graag de hoogteverschillen accentueren in je foto. Een heuveltop die je vanuit een laag standpunt tegen de lucht fotografeert, lijkt heel wat hoger dan wanneer hij omringd wordt door hogere heuvels. Om hoogte (of diepte als je zelf hoog staat) goed tot uitdrukking te brengen, moet je zorgen dat de hogere en lagere delen goed met elkaar contrasteren. Dit kun je bereiken door met een geringe scherptediepte te werken en de scherpte te beperken tot het gewenste hoge of lage onderwerp. Bijkomend voordeel is dan je dan met een relatief korte sluitertijd kunt werken zodat je minder kans hebt op bewegingsonscherpte. Zo had ik toen ik bij zonsopkomst bij Lago di Braies in de Dolomieten stond veel ochtendmist. Als fotograaf ben je daar vaak heel blij mee, want wanneer bijvoorbeeld de top van een berg verdwenen is in de mist, versterkt dit de suggestie van hoogte.
Fotografietip Camera uitrusting
Wanneer je in de bergen gaat fotograferen wil je niet de hele dag sjouwen met een enorm zware camera uitrusting. Liever ga je voor een lichte en compacte set, dan met een rugzak die zo zwaar is dat je mogelijk de top niet eens op tijd kunt bereiken. Neem dus niet je hele assortiment aan lenzen mee. Een lens met een grotere beeldhoek (zoals de 24-70mm lens van Nikon of de Canon 17mm F/4.0) en bijvoorbeeld nog een telelens voor dieren die je tegenkomt zullen genoeg moeten zijn. Daarnaast kun je er nog over nadenken om een statief mee te nemen. Zo kun je fotograferen met een langere sluitertijd of kun je het je jouw beelduitsnede en compositie in alle rust bepalen. Uiteraard draag je dan het liefst een zo compact en licht mogelijk statief mee naar boven. In de bergen valt de keuze dan al snel op een (duurder) carbon-statief of een ministatief zoals deze van Caruba.
De Caruba Ministatief Solidstar14 kit met Balhoofd is compact en toch heel sterk. Door aan de ring van de statiefkop te draaien pas je de hoogte van het statief aan. Hierdoor gebruik je zelfs een DSLR-camera op verschillende hoogten. Dankzij de anti-slip voetjes blijft het statief goed op zijn plek. Het statief wordt geleverd met een balhoofd welke is voorzien van waterpassen en een gradenschaal. Met de handige draagriem neem je het statief gemakkelijk met je mee. Het geheel berg je netjes op in het meegeleverde tasje met karabijnhaak.
Het kiezen van een standpunt
Fotografie draait niet alleen maar om techniek, maar gaat ook over creativiteit. Welk verhaal vertel je, welke compositie kies je en ook heel belangrijk; vanaf welk standpunt schiet je? Dag in dag uit, zien wij de wereld om ons heen vanaf ooghoogte. Dat is wat we gewend zijn en we als normaal beschouwen. Verander eens van standpunt om jouw kijker te verrassen. Dus niet fotograferen vanaf ooghoogte, maar maak eens een foto vanaf de grond omhoog bijvoorbeeld. Zo creëer je ongetwijfeld een spannender perspectief. Een berg, kerkje of hek die je van onderaf fotografeert gaan ineens veel meer tot de verbeelding spreken en die immense berg lijkt ineens nóg indrukwekkender.
Ik schreef al eerder een blog over hoe je bewust kiest voor een ander perspectief in je foto.
Kader je beeld
Bij het maken van een foto vang je een deel van de wereld in jouw kader. Om je foto meer diepte te geven kun je ervoor kiezen om een extra kader in je beeld te plaatsen. Je maakt dan als het ware een doorkijkje. Het gaat om meer dan alleen compositie (zie tip hieronder) : met zo’n doorkijkje creëer je door bepaalde elementen in de omgeving zo te gebruiken, dat ze een omlijsting voor je onderwerp vormen. Zo suggereer je meer diepte in je beeld en kun je de aandacht direct naar je onderwerp sturen. Een deur of raam is hier heel geschikt voor, maar je kunt er ook voor kiezen om door takken, planten of struiken heen te schieten.
Zo een extra kader in je beeld wordt ook wel een ‘doorkijkje’ genoemd. Het geeft het idee alsof je door de ogen van de fotograaf meekijkt, waardoor je foto vaak intiemer en persoonlijker wordt.
Rock Jouw Roads
Twee keer per maand geef ik jou een hele praktische fotografietip die je direct kunt inzetten in jouw fotografie. Volgende keer meer over het gebruik van een reflectiescherm.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D750 + Nikon 24-70mm lens.