Vier jaar geleden boekte ik een vliegticket naar China. Eigenlijk wist ik niet zoveel over het land, maar gefascineerd door de Chinese cultuur was ik wel. Het werd één van de meest uitdagende soloreizen die ik ooit maakte. Ik kon er bijna nergens uit de voeten met mijn Engels, ergens naar wijzen of handgebaren bleek vaker níet dan wel te werken en menukaarten en informatieborden waren vaak alleen in het Chinees. Ik voelde me af en toe goed verloren, daar in China.
Tijdens mijn tweede week reizen besloot ik dat ik wilde hiken in Wutaishan, één van de heilige bergen van China, in de provincie Shanxi. Terwijl ik de 1000 meter hoge berg op liep zag ik in de verte iemand naar me zwaaien. Een man zittend in een grot, terwijl hij een sigaret rookte. Hij wenkte me en ik besloot te gaan kijken. Hij verwelkomde me met een immens grote glimlach en begon me trots al zijn bezittingen te laten zien. Van kalligrafietekeningen, boeken en kaartspelletjes, tot oude voorwerpen die hij had gevonden. Zijn verhaal ken ik niet. We zaten een uur lang zwijgend naast elkaar, terwijl we samen in de verte tuurden en hij sigaret na sigaret rookte. De taal van het zwijgen. Soms ook best fijn.
PRAKTISCHE INFO
ONZE REISTIJD: Juli 2016
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Beijing met KLM
ONZE REIS: Vanuit het busstation Luiliqiao in Beijing kun je de bus nemen naar Wutaishan. Dit is 360 km en duurt zo een 5 uur. Kosten zijn CN¥ 145, ongeveer 19 euro. Deze kun je op het busstation ter plekke boeken.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D700 + Nikon 24-70mm lens.
FOTOGRAFIETIPS:
Portret & licht
Een belangrijke keuze bij het maken van een portretfoto is de plek waar je de foto maakt. Kies je voor “available light” (zoals bijvoorbeeld licht van lampen), flitslicht of voor daglicht? Het soort licht plus de wijze van het gebruik van het licht zijn heel bepalend voor de sfeer in je portret. Op reis zul je vaak gebruik moeten maken van daglicht. Je wil natuurlijk niet een lampenset meezeulen in je rugzak.
Lichtrichting
Ongeacht wat je lichtbron zal zijn, de richting van het licht is een van de meest belangrijke aspecten in een portretfoto. Deze wordt bepaald door de kijkrichting van je model t.o.v. de lichtval en door de camerapositie. Als je in een fotostudio werkt, heb je dit uiteraard helemaal zelf in de hand door middel van het positioneren van je studiolampen, maar als je met bestaand licht werkt, heb je hier vaak veel minder invloed op.
Frontaal licht
Frontaal licht is licht dat recht van voren komt en rechtstreeks op het model valt. Je hebt weinig te maken met schaduwen en krijgt vaak een wat ‘platter’ effect. Frontaal licht geeft vaak ook een ‘direct’ gevoel geeft, alsof de geportretteerde zich helemaal blootgeeft aan de kijker. Het is ook heel geschikt om de symmetrie van een gezicht te benadrukken.
Zijlicht
Als je zijlicht, dus licht van de zijkant, gebruikt, krijg je juist wel te maken met schaduwval op je model. Zo kun je heel mooi de vorm van een gezicht benadrukken. Zijlicht laat textuur goed zien. De rimpels in het gezicht van een oude man, bijvoorbeeld. Bij fel zijlicht geven de combinatie van fel verlichte delen en donkere schaduwen een sterk contrast, waardoor veel spanning in de foto kan worden opgeroepen. Dat kan heel stoer zijn voor een ‘mannelijk’ portret, maar is minder geschikt voor een gezicht met veel oneffenheden omdat deze extra worden benadrukt.
Tegenlicht
Met tegenlicht, dus licht van achteren, leg je het silhouet van je model vast. Je legt dan meer de nadruk op vorm, dan op het persoonlijke verhaal dat uit een gezichtsuitdrukking kan spreken. Licht achter het onderwerp geeft een dramatisch effect aan een foto. De detaillering in je onderwerp verdwijnt en er ontstaat een sterk contrast tussen licht en donker.
Sabrina reisde door heel veel landen in Azie. Hier lees haar verhaal over toen zij olifanten onmoette in de Thaise jungle.