Precies tien geleden was ik voor het eerst in Guatemala en verloor daar mijn hart. De imposante vulkanen, de stomende jungle, de oceaan met haar pikzwarte zandstranden, de Maya-tempels, het geweldige koloniale stadje Antigua… Het liefst zou ik elk jaar teruggaan.

Een piepklein stipje op de wereldkaart is het maar, dat Guatemala. Maar de grootsheid van de natuur is eigenlijk bijna niet te beschrijven. Zo ging ik van een bloedhete jungle waar ik zwom in prachtige rivieren en genoot van het verfrissende water van de vele watervallen, naar een ijskoude plek bovenop een vulkaan. Volcán Acatenango, een once in a lifetime experience…

Voor Mountainreporters schreef ik onderstaand artikel over mijn avontuur op Volcán Acatenango in Guatemala. Enjoy!

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 1

Als ik op reis ben staat het beklimmen van een berg of vulkaan vaak hoog op mijn to-do lijst. Vorig jaar beklom ik nog midden in de nacht de vulkaan Ol Doinyo Lengai in Tanzania. De buitenaardse schoonheid en het tastbare gevoel van risico, de spanning en de adrenaline… dat wilde ik weer.
De tweedaagse hike naar de top van Volcán Acatenango (3976m) is een immens populaire activiteit geworden. In een uur of zes loop je vanaf de voet van de vulkaan naar het base camp op zo een 3750 meter. Een pittige tocht waarbij je je een weg baant door een veelheid aan landschappen en microklimaten. Het eerste uur van de hike is meteen ook het zwaarste stuk van de wandeling… heel erg steil en superstoffig. Daarna wordt het een stukje makkelijker, mede ook door de geweldige landschappen waar je doorheen trekt. Het pad neemt je mee dwars door mais- en bloemenvelden, totdat je de nevelwouden bereikt. Een mystiek wonderland van mist, zijdezacht mos en groen gebladerte. Het geluid van regen dat tegen de bladeren aantikt en tsjilpende vogels is alles wat je hoort…

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 2

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 3

Als je na een uur of 4,5 hiken de boomgrens achter je laat, kom je in een wonderbaarlijke vulkanische omgeving terecht. Vlak geveegd door de wind, met hier en daar nog een verdwaalde boomstronk. Hier kun je pas echt goed de omgeving in je opnemen. De omliggende vulkanen Pacaya (2552m), Agua (3760m) en Fuego (3763) domineren het uitzicht en doen je pas echt beseffen hoe ruig en meedogenloos dit landschap is.
Tegen de middag bereik je het base camp waar je de nacht doorbrengt in een tent. Maar niet voordat er marshmallows zijn geroosterd op het kampvuur! Bibberen geblazen gezien de temperatuur zakt tot beneden het vriespunt. Een lekker warme outfit is dan ook zeker geen overbodige luxe. Het uitzicht op Volcan Fuego maakt de intense kou meer dan goed, het lijkt haast alsof je de flanken aan kunt raken, zo dichtbij zit je.
Na een korte en voor velen bijna slapeloze nacht, trek je na in alle vroegte je wandelschoenen weer aan om de laatste 300 meter naar de top te maken. Een ontzaglijk steile, maar lonende klim brengt je in 45 minuten naar “de top van de wereld”. Want zo voelt het. Als je geluk hebt zie je de allermooiste zonsopgang, anders ben je gehuld in een deken van mist. Hoe dan ook, de ervaring van het beklimmen van een vulkaan is onbetaalbaar. Of het nu mét uitzicht op een zonsopgang is of zonder.

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 4

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 5

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 6

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 7

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 8

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Juli 2018
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Guatemala City met een tussenstop in Mexico-Stad. (Ongeveer €900 met KLM.)
ONZE TOUR: Wicho & Charlie’s, Antigua (€52 voor de 2-daagse Acatenango-tour. Inclusief 4 maaltijden, snacks, alle essentiële uitrusting zoals tent, slaapzak, etc., 1 nacht in hun premium basecamp met gegarandeerd de beste faciliteiten, gecertificeerde en Engels-sprekende gidsen.)
ONZE ACCOMMODATIE: Matiox Hostel, Antigua (€9 voor een zogenaamd Pod-bed in een dorm. Eigen nachtlamp, stopcontact en locker.)
ONZE FOTOGEAR: Nikon D700 + Nikon 24-70mm & 50mm lens, DJI Mavic Air drone.

 

PUFFENDE VULKANEN | BEKLIM VOLCAN ACATENANGO IN GUATEMALA 9

Zin om langer de bergen in te gaan? In het prachtige Nepal liepen wij bijna twee weken door de Himalaya. Hier lees je alles over hoe we dat deden.