HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL

Héél eerlijk, voordat ik naar Nepal ging had ik never gedacht dat ik daar ooit een meerdaagse trekking zou gaan doen. Sterker nog, voordat ik op wereldreis ging, had ik me niet eens verdiept in dat land dat Nepal heet…

Zonder enkele voorbereiding besloot ik na aandringen van een aantal pas gemaakte reisvrienden met hen mee te gaan. Mee naar bijna 4200 meter, naar Annapurna Base Camp. Ook nog eens helemaal op eigen houtje, zonder gids of dragers. In dit artikel vertel ik je hoe ook jij dit kunt doen. Enjoy!

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 1

ABC… Annapurna Base Camp

WAT MOET JE WETEN?

Moet je superfit zijn? Nee. Een redelijk conditie? Is wel handig. Het is namelijk héél erg veel omhoog lopen… logisch, want je beklimt natuurlijk een berg! Omdat je op aanzienlijke hoogte zit en in korte tijd vrij snel stijgt, kan de hoogte je parten gaan spelen. Luister goed naar je lichaam. Mocht je je binnen korte tijd erg ziek voelen, dan is het verstandig een dagje te acclimatiseren of, als het erger wordt, af te dalen naar beneden. Hoogteziekte is een serieus risico waar je rekening mee dient te houden!

Zoals gezegd, ik had me op geen enkele manier voorbereid om een dergelijke trekking te gaan making. Ik had dan ook geen stapels dikke truien, goede wandelschoenen of andere hiking gear bij me. Gelukkig zijn er in zowel Kathmandu als in Pokhara genoeg winkels waar je al je hiking-benodigdheden kunt scoren. Vaak ook nog eens tweedehands… scheelt toch weer een paar centen!

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 2

WANNEER GA JE?

Natuurlijk wil je graag het allerbeste weer als je jouw trekking gaat maken. Niet teveel mensen op de paden zou ook een mooie bijkomstigheid zijn. In Oktober zal je de meeste mensen tegenkomen. Onze zomer is juist de rustigste maand, gezien dan het regenseizoen in volle gang is. Februari, Maart en April zijn ook populaire periodes.

Ikzelf heb begin juni de hike gedaan. Ik had wat motregen in de lagergelegen gedeeltes van de trekking, maar verder prachtig mooie luchten. Ook waren er weinig andere wandelaars op de paden, wat ik erg fijn vond.

WAT HEB JE NODIG?

Permits
Allereerst vergunningen om te mogen trekken in het gebied van de Annapurna, de zogenaamde Trekking Permits.

Deze regel je heel makkelijk in Kathmandu bij het Nepal Tourism Board Office op Pradarshani Marg of in Pokhara (zoals wij deden) bij het Nepal Tourism Board Service Centre in Damside. Naast een toegangsbewijs voor het Annapurna Conservation Area Project (ACAP), heb je een TIMS-kaart nodig, om in de Annapurna regio te mogen trekken. Je hoeft dat dus niet vooraf thuis al te regelen, je kunt gewoon naar het Service Center gaan. Ter plekke betaal je cash de kosten, deze zijn 2000,- Nepalese roepie per permit (dat komt neer op zo een 33 euro) en je bent klaar om te gaan! Vergeet ook niet om vier pasfoto’s mee te nemen. Mocht je die niet hebben, kun je die in een klein fotowinkeltje naast het Service Center laten maken tegen een kleine betaling. Doe dit lekker vroeg in de ochtend om de drukte voor te zijn. Wij startten direct na ontvangst van de permits met onze trekking.

Gear
Een goede wind- en waterdichte jas is echt wel een vereiste. The Northface heeft geweldige jassen die je heel klein op kunt vouwen en in je tas kunt verstoppen als je hem niet nodig hebt. De temperatuur is veranderlijk daar bovenin de Himalaya, dus teveel dikke truien meesjouwen is niet handig. Het dragen van verschillende dunnere lagen kleding is eigenlijk de truc. Een thermohemd is een topidee!

Qua schoenen zou ik zeker gaan voor een wat hogere wandelschoen die nauw om de enkel sluit. Met name bij het afdalen is dit heel fijn voor je stabiliteit.

Een wandelstok (of wandelstokken) is ook geen overbodige luxe. Ik weet het, het ziet er niet echt cool uit, maar het heeft mij op sommige momenten echt gered. Het geeft extra balans en voor je gevoel ook een beetje meer kracht.

Een backpack voor een paar setjes kleding, een slaapzak en snacks. Ik had een rugzak van 50L bij me, maar zal de volgende keer eerder kiezen voor 35L. Zorg dat je backpack goed strak tegen je rug en op je heupen zit. Zo verklein je de zwaarte voor je schouders.

Snacks
Onderweg kun je op de nodige plekken ontbijt, lunch en avondeten krijgen. Tijdens het wandelen verbruik je veel energie en krijg je zeker honger. Je zult jezelf zo dankbaar zijn als je van tevoren genoeg noten, chocolade en energybars in je tas stopt! Zoveel mogelijk water drinken is ook van belang. Je kunt op veel plekken je waterfles bijvullen of een fles water kopen. Denk er bij dat laatste wel aan dat je AL je afval mee naar beneden neemt, je wil niet dat jouw plastic voor eeuwig rond blijft zwerven in de Himalaya!

Met of zonder gids?
Wij besloten om zonder gids op pad te gaan, maar als je je daar comfortabeler bij voelt,  kun je heel makkelijk in Kathmandu of Pokhara een gids regelen. Dit zal je zo een 25 dollar per dag kosten. Je kunt er ook voor kiezen om een drager, ook wel porter genoemd, in te huren. Deze draagt jouw bagage. Ga uit van zo een 15 dollar per dag.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 3

DE START

Pokhara is de perfecte plek om je trekking te starten. Het is namelijk ook nog eens een heel leuk plaatsje, vol met toffe activiteiten en lekkere restaurants en cafe’s. Voor de dappere reiziger; dit is DE plek van Azië om te paragliden!

Vanuit Pokhara heb je twee opties om je trekking te starten:

OPTIE 1:
Je gaat van Pokhara naar Nayapul (2 uur met een jeep of taxi) en wandelt naar Ghandruk. Je kunt vanuit Nayapul ook een jeep naar Ghandruk nemen, als je dat liever wil. Vanaf Ghandruk begin je met jouw hike.

OPTIE 2, zoals ik het deed:
Je start je trekking via Poon Hill. Je maakt hierbij aan het begin een kleine detour van twee dagen naar Poon Hill, één van de mooiste uitzichtpunten van Nepal. Als je hiervoor kiest zal je vanuit Pokhara naar Nayapul reizen (2 uur met een jeep of taxi) en vanuit daar via Birethani naar Ghorepani. In de ochtend beklim je de top van Poon Hill met een WAANZINNIG mooie sun rise! Vanaf Ghorepani daar trek je dan verder naar Ghandruk. Vanaf Ghandruk kan je doorlopen naar de route naar Annapurna Base Camp (ABC).

(Je zult twee keer stoppen in Birethanti om je trekking permit te laten registreren, daarna nogmaals in Chomrong.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 4

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 5

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 6
HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 7

DE ROUTE

DAG 1
GHANDRUK (1940m) – CHOMRONG (2177m)

Waar je ook start, je zult langs GHANDRUK komen. Ghandruk is een dorp van het Gurung volk, een van de etnische groepen van Nepal. Ze hebben hun eigen dialect, cultuur, kleding en levensstijl. Ghandruk is een populaire bestemmingen voor trekkers vanwege het prachtige uitzicht op de bergen en de bereikbaarheid vanaf Pokhara of Kathmandu.
Vanaf Ghandruk loop je afwisselend over vlakke en steile routes in zo’n 4,5 uur naar CHOMRONG. Hier eet en overnacht je in een zogenaamd tea house, een simpele B&B, langs de route. Vaak krijg je hier een eenvoudige kamer met een gedeeld toilet en badkamer. Heel gezellig om ’s avonds bij kaarslicht kaartspelletjes te spelen met je mede-hikers! Je hoeft dit niet per sé van tevoren te reserveren, er is bijna altijd wel een plekje vrij. Meestal betaal je tussen de 3 en 10 euro per persoon per nacht. Hoe hoger je komt, hoe duurder je accomodatie zal worden. Warm water voor een douche is meestal beschikbaar, maar dan wel tegen betaling. Dit zal ongeveer 100 NPR per person zijn.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 8

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 9

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 10

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 11

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 12

DAG 2
CHOMRONG (2177m) – BAMBOO (2310m)

Vandaag loop je wat minder lang, zodat je ook kunt genieten van de plek waar je aankomt. Via CHOMRONG loop je via SINUWA naar BAMBOO. Eerst loop je 1,5 steil naar beneden door een vallei om vervolgens aan de andere kant weer te stijgen. Aangekomen in Sinuwa loop je weer naar beneden via véél, héél veel traptreden, totdat je aankomt bij Bamboo. Ook hier overnacht je weer in een tea house. Vanaf hier is de kans groot dat je geen bereik meer hebt met je mobiele telefoon.

DAG 3
BAMBOO (2310m) – DURALI (3230m)

Hier ga je echt hoogte maken! Via BAMBOO loop je in een klein uurtje lekker relaxed naar DOVAN. Dan begint het echte werk! Anderhalf uur lang omhoog lopen naar HIMALAYA, door dikke vochtige jungle. Vanaf HIMALAYA trek je in een dik uur steil omhoog naar DURALI. Een loodzwaar stuk, maar de werkelijk waar fantastische uitzichten maken alles goed! Je zit hier op redelijke hoogte en je dit zal je echt wel gaan merken. Je kunt je wat kortademig voelen. Doe het vooral rustig aan en drink géén alcohol! Je zult verder ook merken dat, des te hoger je komt, het eten in de tea houses duurder wordt. Besef dat alle ingrediënten voor jouw maaltijdje de berg opgedragen moeten worden. Een héél klein beetje meer betalen is dus eigenlijk niet zo gek… Eet vooral veel koolhydraatrijk voedsel, zoals de bekende DAL BAHT, een heerlijke vegetarische linzencurry boordevol smaak. Je krijgt er ook nog eens enorm veel energie van. Echt een must als je deze trekking wil doen! Een bord dal bhat zal je waarschijnlijk tussen de 400 en 700 NPR kosten (afhankelijk van op welke hoogte je zit) en een kopje thee of koffie zal je tussen de 60 tot 150 NPR kosten.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 13