Eigenlijk was het Toto’s “Africa” die mij zó naar dit continent deed verlangen. Ik hoorde de drums al echoën in de nacht en in mijn verbeelding zag ik de Kilimanjaro als Olympus oprijzen boven de Serengeti. Toch reisde ik de wereld rond zonder ook maar één keer het Afrikaanse continent aan te tikken. Maar vorige zomer was het dan toch zover, ik ging naar Tanzania, samen met drie vriendinnen. Toto’s European Tour gaf mij het allerlaatste zetje.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 1

Dat safari’s prijzig zijn dat wist ik. Maar zó prijzig, dat had ik nooit verwacht. De meeste parken zoals Serengeti National Park, Tarangire National Park en de Ngorongoro krater kun je namelijk alleen bezoeken met een georganiseerde tour. Het is dus even goed onderzoeken wat je precies wil, wanneer je wil gaan, welke parken je wil bezoeken en met wat voor soort vervoer. En hier geldt toch wel echt, what you pay is what you get!
Wij besloten om te beginnen in Arusha National Park, helemaal in het noorden van Tanzania, aan de grens van Kenia. Niet het meest bezochte nationale park, maar zeker niet minder indrukwekkend. En het allerleukste; Arusha National Park kun je bezoeken zonder tour of gids. Wij regelden een stevige Landrover en reden urenlang kriskras door het park langs tal van zebra’s, giraffes, gazelles en antilopen. Wat een rust en uitgestrektheid. De hele dag kwamen we niemand anders tegen. Tegen de tijd dat het begon te schemeren zetten we weer koers richting het nabijgelegen Arusha. Maar niet voordat we werden uitgezwaaid door twee wilde olifanten die nog net even de bosjes uitgelopen kwamen…De ervaring van het zien van deze mythische dieren, waarvan er ook nog eens steeds minder zijn, is eigenlijk niet onder woorden te brengen. En dan ook nog eens zó dichtbij.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 2

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 3

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 4

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 5

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 6

Het rijden over de hobbelige en stoffige wegen van Tanzania voelt eigenlijk al als een avontuur. De weidsheid van het landschap doet je soms voelen alsof je op een andere planeet bent. Af en toe komt een andere jeep je tegemoet gereden, maar verder is het alleen jij en de weg. En zebra’s. Heel veel zebra’s.
De weg van Arusha naar Lake Natron bracht ons dwars door de Afrikaanse savanne, langs minuscule dorpjes en kleine oases van Baobab-bomen met op de achtergrond kale vulkanen. Ons doel was de meer dan indrukwekkende heilige vulkaan Ol Doinyo Lengai (3188m), ook wel de Berg van God genoemd in de Maasai-taal. Deze actieve vulkaan is uniek in haar soort door haar “koude” lava; vloeibaar natrium- en kaliumcarbonaat van “slechts” 500 graden.
Om Ol Doinyo Lengai te beklimmen regelden we bij aankomst in het park ten zuiden van Lake Natron een lokale Masaai-gids. Om elf uur s ‘avonds stond onze gids paraat om ons naar de voet van de vulkaan te brengen. Vol met adrenaline na het zien van menig hyena in onze koplampen, gaand over bijna onbegaanbaar ruige wegen, startten we precies om middernacht onze beklimming. In de donkerte van de nacht, waarbij we ons alleen lieten leiden door de voetafdrukken van de gids en het licht van onze hoofdlampen, liepen we zes uur lang loop je omhoog, via paden van rotsblokken en gestolde lavastromen.
Geen enkel benul van tijd of ruimte, totdat het langzaam licht wordt en je beseft hoe immens steil deze vulkaan is.  Bij zonsopkomst bereikten we de top. Alleen wij en de vulkaan.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 7

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 8

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 9

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 10

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 11

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 12

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 13

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 14

Door een steeds groener wordend landschap bereikten we via Arusha het alom geprezen Kilimanjaro National Park. De uitzichten waren adembenemend, in het Oosten zagen we Kilimanjaro, als we ons omdraaiden Mount Meru en de Maasai-steppe. We reden langs de rand van het regenwoud van de Kilimanjaro en over de lager gelegen vlaktes, waar talloze olifanten, zebra’s en giraffes grazen.
Wij besloten al snel een meerdaagse klim naar de top van Kilimanjaro te laten liggen voor een andere keer, maar in plaats daarvan een hike te maken over één van de hellingen van de berg. Het Shira Plateau strekt zich uit over 13 kilometer, op een hoogte van bijna 4000 meter. Een prima manier om toch enigszins de sensatie van het beklimmen van de Kilimanjaro te ervaren.
In de vroege ochtend reden we door prachtig, ongerept regenwoud en arriveerden we bij Londorossi Gate waar we onze day permits bemachtigden. We wandelden over uitgestrekte vlaktes, door diepe valleien, klommen over lavastromen en staken kabbelende beekjes over. We kwamen hoger en hoger en zagen het landschap steeds minder vruchtbaar worden, totdat we na vijf uur hiken terecht kwamen in een maanachtig landschap; Cathedral Point, het hoogste punt van het Shira Plateau.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 15

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 16

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 17

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 18

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 19

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 20

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 21

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 22

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 23

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 24

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 25

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 26

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 27

Tussen Kilimanjaro National Park en Arusha ligt de uitgestrekte Masaai savanne. Baobab- en acaciabomen kleuren het landschap en olifanten en vele roofdieren zwerven rond over de vlaktes. Dit is het Afrika waar ik altijd van heb gedroomd. Uren reden we over de savanne, en lieten ons verwonderen door de schoonheid van het niets…
We brachten dagen door in onze jeep, het geluid van de radio op de achtergrond, rijdend door de intens droge hitte. Onze ogen altijd gericht op het landschap om ons heen, want we wilden zoveel mogelijk wildlife spotten. Wildebeests waren, letterlijk, overal. Een zebra’s vergezelden hen vaak. Af en toe stopten we in een klein dorp, om even wat te eten en met de locals te babbelen.

Uitgeput en bedekt onder een dikke laag stof kwamen we aan bij de lodge waar we die nacht zouden slapen. In the middle of nowhere, letterlijk. En dat weet je als zelfs Google Maps het niet vinden kan… Een groep Masaai stond ons op te wachten in hun vuurrode kleding. Rood, de kleur van het leven. Ze gaven ons een voorstelling van hun traditionele dans en zang cadeau. Ik wilde niet dat het stopte, de prachtig versierde mannen en vrouwen, met hun nekkettingen, kleurige oorbellen en armbanden. Springend en dansend, bijna hypnotiserend door de lage tonen waarin de Masaai zingen.
Overdag leerden ze ons over de Masaai-tradities, hun natuurlijke medicijnen, hoe ze leven, wat ze eten, hoe ze jagen. De avonden brachten we door met de Masaai-mannen rond het kampvuur. Ze vertelden de meest prachtige verhalen en wilden alles horen over hoe wij denken en leven.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 28

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 29

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 30

Geduld. Dat heb je nodig als je besluit een safari te boeken. Dieren doen hun eigen ding. En dat besef je als je in een safari jeep zit, zoekend naar wilde dieren. De safarigidsen hebben specifieke routes die ze rijden door de natuurparken. Als één jeep een bijzonder dier spot, communiceren ze per radio naar de andere gidsen waar deze zit. En dan ga je op zoek. Soms ben je op tijd en zie je dat luipaard in een boom hangen, of een leeuw relaxen onder een boom. Maar soms ben je te laat. En dan moet je weer verder op zoek. En dan zie je ineens vanuit het niets een olifant de weg over steken. Of een leeuw jagen langs de oevers van een meertje. En geloof me, dat is het wachten meer dan waard.
Tarangire National Park is het zesde grootste park van Tanzania en wordt enigszins overschaduwd door de Serengeti en de Ngorongoro-krater. De meeste mensen laten dit park links liggen waardoor het slechts een fractie van de bezoekers van de nabijgelegen grote parken heeft. Tarangire heeft enorme concentraties dieren van juli tot oktober, de sfeer en de omgeving zijn compleet anders dan in andere parken. Een safari waar geen hordes andere jeeps rond rijden, en waar vooral veel olifanten te spotten zijn, dat is precies waar wij naar op zoek waren.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 31

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 32

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 33

De volgende ochtend reden we door Tarangire in een open jeep en zagen al na een paar minuten de eerste olifant de weg oversteken. Dat gevoel, zo dichtbij, je kunt ze bijna aanraken… wat voel je je als mens klein bij zo een enorm, prehistorisch dier. Over de radio hoorden we dat er een jonge leeuwin was gespot, in het zuidelijke deel van het park. We kwamen aan en konden nog net, heel eventjes maar, een glimp opvangen van dit prachtige dier. Mijn hart klopte in mijn keel, wat is dit mooi, toeschouwer zijn van een wild dier in haar eigen habitat. Ik was zo zonder de indruk dat ik vergat een foto te maken. Daarna verdween ze weer in de struiken. We wachtten nog even in de hoop dat ze zich weer zou laten zien, maar tevergeefs… Een safari is onvoorspelbaar. En misschien is dat ook wel zijn grootste charme. Elke safari is op zijn eigen manier bijzonder en je zult gegarandeerd een geweldige ervaring hebben. Of je de Big Five nu wel of niet spot…
We reden de hele ochtend en middag midden door de bush, langs talloze wildebeesten, zebra’s, gazelles en antilopen. We zagen groepen olifanten, waarbij moeders hun jongen dichtbij zich hielden. En dit alles met het gevoel dat we de enigen waren. Alleen wij, Tarangire en haar dieren.
Afrika is een continent waar je je voor moet openstellen. Voor de omvang, de mensen, de intense hitte, de droogte. Maar als je dat durft, dan maak je kennis met een land wat enorm warm en gastvrij is en mooier dan je ooit had durven dromen. Ik had geen enkel idee wat ik kon verwachten. Ik kende de documentaires, ik las boeken en reisgidsen. Maar het echt zijn in Afrika, de dikke laag stof op je huid voelen door het rijden over haar wegen, het eten van het zoete maandazi brood, de sensatie van het spotten van een giraffe achter die hoge boom… dan weet je pas echt wat Afrika is.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 34

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 35

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 33

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Juli 2017
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Dar Es Salaam met een tussenstop in Istanbul (€600 met Turkish Airlines)
ONZE TOUR:  Voor de natuurparken gingen op pad zonder tour of gids. Voor onze Ol Donyio Lengai vulkaanhike regelden we ter plekke bij het toeristenbureau bij de entree van Lake Natron een gids. Voor Tarangire boekten we een 1-daagse tour voor ongeveer €130 p.p. via Safaribookings.com. Een auto huurden we na rondvragen in Arusha.
ONZE ACCOMMODATIE: Wij kampeerden bij Simba Farm Lodge, West Kilimanjaro (€12 p.p.p.n.) en sliepen lekker luxe een nachtje in Amini Masaai Lodge, nabij Arusha NP. (Prijzen variëren van €65 tot €400 voor 2 personen voor unieke accommodaties, middenin de natuur.)
ONZE FOTOGEAR: FUJI X-T2 + Fuji 35mm lens.
FOTOGRAFIETIPS:

Observeren
De allerbelangrijkste skill van voor een goede fotograaf is observeren. Om je heen kijken, constant observeren en alert reageren op situaties die zich voordoen. Dus niet alleen kijken, maar daadwerkelijk zien om vervolgens te vertellen. Goede reportagefotografen zien situaties vaak vooraf al aankomen. Ga dus niet in het wilde weg alles fotograferen wat je tegenkomt, maar observeer goed en zorg dat je voorbereid bent op de juiste fotomomenten. Denk met elke foto die je maakt na wat je ermee wilt vertellen, zo ga je veel bewuster fotograferen.

“There is a creative fraction of a second when you are taking a picture. Your eye must see a composition or an expression that life itself offers you, and you must know with intuition when to click the camera. That is the moment the photographer is creative.”
– Henri Cartier-Bresson –

Oog voor detail
Detailfoto’s zijn vaak een mooie aanvulling op totaalbeelden. Door het fotograferen van details kom je vaak tot een intiemere wijze van fotograferen en kom je letterlijk en figuurlijk dichterbij je onderwerp. Wissel overzichtsfoto’s af met detail- en close-up- foto’s zodat de kijker met elke foto verrast wordt. Een goede balans tussen details en overzicht maakt een fotoserie afwisselend en houdt de spanning vast. Aandacht houden. Besteed aandacht aan de kleine dingen, want die zorgen ervoor dat wat je vertelt een persoonlijk verhaal wordt. Dit zal jouw fotoverhaal alleen maar sterker maken. Houd je ogen dus open voor dingen die anderen wellicht over het hoofd zouden zien.

Voorbereiding
Welke camera je ook gebruikt, het is cruciaal dat je de werking van de camera goed kent en precies weet wat de mogelijkheden zijn. Als je een fotoreporatage maakt, ben je vaak met erg veel dingen tegelijk bezig; het juiste moment, de beste compositie, het mooiste licht en ga zo maar door! Snel handelen en improvisatie zijn hierbij van groot belang. Wie zijn camera goed kent, kan sneller schakelen. Technische kennis is daarom ontzettend belangrijk! Zo is er meer tijd en ruimte voor creativiteit.

Stijl
Welke stijl past het beste bij het verhaal dat je wilt vertellen? En ook belangrijk, welke stijl past het beste bij jou? Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor zwart-witfotografie of kleur en aan natuurlijk licht versus flitslicht. Door hier van tevoren over na te denken en hier duidelijk keuzes in te maken, zal de reportage die je maakt een samenhangend geheel worden. Selecteer je foto’s zorgvuldig en zet ze in de juiste volgorde. Laat een duidelijke rode draad zien en zorg dat de beelden elkaar aanvullen en versterken. Laat je verhaal optimaal uitkomen! Ook je wijze van nabewerking en een samenhang hierin tussen al je beelden is heel belangrijk! Zorg bijvoorbeeld dat alles qua kleur en contrast goed op elkaar is afgestemd.

SAFARI SELFIE | ZELF RIJDEN DOOR TANZANIA'S NATUURPARKEN 37

In Thailand zagen wij ook wilde olifanten. Nou ja, bijna wild dan! Hier lees er alles over.