Fotografietip Framing
Wanneer je een foto maakt, dan kader je een deel van de wereld in jouw beeld. Om je foto meer diepte te geven kun je ervoor kiezen om een extra kader in je beeld te plaatsen. Dat wordt ook wel framing genoemd. Het gaat dus als het ware om een kader in het kader (van je foto). Het eerste kader is uiteraard de randen van je foto zelf, het tweede kader maak je door bepaalde elementen in de omgeving zo mee te nemen, dat ze een ‘omlijsting’ voor je onderwerp vormen. Dit suggereert diepte en zal de ogen van de kijker trekken naar jouw onderwerp. Je kunt hier bijvoorbeeld een raam, deur of poort voor gebruiken, maar dit kan ook natuurlijk zijn zoals een plant, bomen, bladeren, etc. Geloof me, dit is één van de fotografietips die je nooit meer zult vergeten!
Fotografietip landschapsfotografie & framing

Fotografietip kader & compositie
Een kader hoeft niet altijd aan vier kanten jouw onderwerp te omsluiten. Je kunt ook aan 1 kant van jouw foto een extra element toevoegen. Wellicht de bladeren van een boom waar je onderstaat, of fotografeer eens langs een muur (of rots) heen, waardoor je een deel daarvan in je beeld hebt. Zorg dat je de meest ideale plek opzoekt om de foto te maken. Het geeft een foto vaak een heel persoonlijk tintje, alsof je meekijkt over de schouder (of door de ogen) van de fotograaf.
Technische tip:
door het gebruik van een kleine scherptediepte (dus een KLEIN diafragmagetal!) kun je ervoor zorgen dat jou kader mooi onscherp is, en de aandacht nog meer naar je onderwerp geleid wordt. Ik vind het dan altijd fijn om te fotograferen op de A-stand (dat is de Av-modus voor Canon), waarbij jij invloed hebt op het diafragma en jouw camera een passende sluitertijd kiest.
Rock Jouw Roads
Twee keer per maand geef ik jou een hele praktische fotografietip die je direct kunt inzetten in jouw fotografie. Volgende keer meer over het gebruik van een reflectiescherm.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D750 + Nikon 24-70mm lens.