Het klinkt misschien niet helemaal realistisch, op safari in Frankrijk…  Maar op de hoogvlaktes van Petit-Réderching kun je vanuit de open achterbak van een oude legertruck toch ècht wilde dieren spotten. Nou ja, bíjna wild dan. Op Le Ranch des Bisons lopen honderdtachtig Amerikaanse bizons het hele jaar door vrij rond over de uitgestrekte grasweides.

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Zo’n tien jaar geleden brachten Robin en Gloria de eerste twintig dieren naar de ranch. Omdat het fokken van bizons op een natuurlijk manier verloopt en dus heel weinig menselijke inbreng nodig heeft, waren dat er al snel een heleboel meer…
Ook bouwden ze een vijftal geweldig mooie houten chalets vanuit waar je in alle comfort het leven op de ranch kunt beleven. De huisjes kijken uit op de velden waar de bizons grazen en je kunt dus praktisch vanuit je bed deze majestueuze dieren observeren. Nog mooier, er is onlangs een heel bijzonder chalet bijgekomen, uitgerust met een sauna en jacuzzi. Bubbelend, met een drankje in de hand bizons kijken dus…

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Oktober 2018
ONZE VLIEGTICKET: Wij vlogen met KLM naar Straatsburg.
ONZE REIS: Vanuit Straatburg huurden wij een auto via Sunny Cars en reden in zo’n 1,5 uur, dwars door Parc Naturel Régional des Vosges du Nord naar Petit-Réderching.
ONZE ACCOMMODATIE:
Een klein stukje hemel in het hart van Bitcherland! Wij sliepen in een van de fantastische cottages (vanaf 2 personen) met uitzicht op de weide waar de bisons grazen. Ze verhuren 4 huisjes, 3 huisjes met 2 slaapkamers en 1 huisje met 3 slaapkamers. Elk huisje heeft zijn eigen sanitair en adembenemende uitzichten op de ranch. Vanaf 200 euro voor 2 nachten, voor 2 personen.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D700 + Nikon 24-70mm lens.
FOTOGRAFIETIPS:

Fotograferen bij zonsopkomst
Ik heb het al zo vaak gefotografeerd, de zonsopkomst. Maar elke keer weer ben ik onder de indruk van dat kleurenspektakel in de lucht die elke minuut verandert. Vaak is het HEEL vroeg opstaan, ik vervloek mezelf vaak als mijn wekker weer eens om 5 uur ‘s ochtends gaat op reis, maar achteraf ben ik altijd zo blij dat ik me toch uit bed heb weten te slepen. Want niets is mooier dan fotograferen met ochtendlicht! Zo ook tijdens deze reis naar de Vogezen waar ik met Melissa van Reislegende krankzinnig vroeg opstond om de grazende bizons in het warme ochtendzonnetje te fotograferen. Hierbij wat tips voor de mooiste foto’s bij zonsopkomst!

Bereid je voor
Zorg dat je de avond van te voren al weet wat je wil gaan fotograferen. Welke plek kies je en welke apparatuur heb je daarvoor nodig? Wat voor weer wordt het? Als het bewolkt is zul je niet veel zien van de zonsopkomst. Ook kun je je al voorbereiden op waar het licht vandaag zal komen en hoe laat je klaar moet staan. Op http://www.golden-hour.com/ vind je niet alleen wanneer dit mooie fotografie-uurtje plaatsvindt, maar kun je ook de tijden van de zonopkomst- en ondergang checken.

Apparatuur
Een (lichtgewicht) statief is meestal geen overbodige luxe. Zo hoef jij niet de hele tijd met je camera in je (koude) handen te staan en kun je vooraf de perfecte compositie voor jouw foto bepalen.

Instellen van de camera
Sluitertijd
| Langere sluitertijden leiden er ook toe dat zonnestralen beter tot hun recht komen op de foto. Je kiest voor sluitertijd-voorkeuze (T/Tv) of fotografeert in de manuele stand (M). Je stelt nu een langere sluitertijd in. Dit kan uiteraard alleen als je een statief gebruikt, anders krijg je te maken met bewegingsonscherpte.

Belichting | Controleer regelmatig de belichting door het histogram van je opname te raadplegen. Zo zie je exact of je foto goed belicht is. Maak ook genoeg testfoto’s, zodat je zeker weet dat alles klopt.

ISO | De ISO hou je zo laag mogelijk, ISO100 of ISO200). Zo voorkom je ruis in je foto. Als je je ISO laag houdt, zal je sluitertijd langer worden om de belichting te compenseren. Het gebruik van een statief is dus wel echt aan te raden.

Stabilizer | Zorg dat als je vanaf een statief fotografeert, je de stabilizer van je objectief uit zet. Het kan zijn dat je anders juist beweging in je foto’s krijgt.

Flitser | Fotografeer NOOIT met de ingebouwde flitser op je camera. Deze geeft plat en sfeerloos licht.

Witbalans | Als je nog niet helemaal bekend bent met witbalans kun je ervoor kiezen deze op AUTO te zetten. Je camera kiest dan zelf een kleurbalans voor je foto. Als je in RAW fotografeert kun je zonder kwaliteitsverlies in een bewerkingsprogramma als Adobe Lightroom je witbalans nog aanpassen. Als je in JPEG fotografeert is het verstandig de witbalans vooraf al te bepalen en deze in te stellen op bewolkt of schaduw. Zo krijg je warmere, meer sfeervolle kleuren in je beeld.

Lensflare | Soms kan het mooi werken in een foto, lensflare. Maar vaak betekent het dat je lelijke cirkels, kringen en kleurvlekken in je foto overhoudt. Dit ontstaat omdat zonnestralen direct in je lens op je sensor terecht komen. Gebruik een zonnekap op je lens en zorg dat de zon niet direct in je camera valt. (Soms kan lensflare wel heel mooi werken, maar zorg dan dat het een toevoeging in je foto is!)

Safari in Frankrijk | Rocky Roads Travel

Wij zijn gek op wilde dieren spotten! Een paar keer per jaar gaan we op fotosafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier lees je alles over deze supertoffe ‘OH MY DEER!’ fotosafari.