‘s Ochtends héél vroeg in Khao Sok National Park in Zuid-Thailand. Met het slaap nog in de ogen en licht katerig, stapte ik samen met een klein groepje andere reizigers op het wankele houten bootje. Die avond ervoor hadden we ons door de biervoorraad van ons drijvend guesthouse heen gedronken. Met het geluid van de jungle op de achtergrond hingen we urenlang op de veranda van onze piepkleine bungalow. Af en toe doken we het water in om even af te koelen van de intense hitte of speelden we een potje “shithead”. Dit was onze wereld en meer dan dit was er niet, op dat moment. Onze gids voerde ons in zijn bootje over de Sok-rivier. De wolken hingen laag en de ochtendmist dwarrelde op het water. We gingen langs grillige rotspartijen en dikke donkergroene jungle. De gids legde de boot stil, midden op de rivier. We dronken koffie en luisterden naar de geluiden van apen en tropische vogels. Waarschijnlijk het beste kopje instant koffie dat ik ooit dronk.

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

Thailand - Rocky Roads Travel

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Januari 2014
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Bangkok
ONZE REIS: Deze plek bezocht Sabrina tijdens haar 13 maanden durende wereldreis. Bij toeval, want een plan was er niet echt. Khao Sok Nationaal Park vind je in het zuiden van Thailand en ligt in de provincie Surat Thani. Vanuit elke grotere plaats in Thailand kun je een bus nemen naar Khao Sok. Vanuit Surat Thani duurt dat zo een 2 tot 2,5 en zal je zo een 5 euro kosten.
ONZE ACCOMMODATIE: Sabrina sliep middenin Khao Sok, in een hutje die drijft op het water van het meer. Deze hutjes heb je in verschillende prijsklassen, van goedkoop tot duurder. Beschermd door een muggennet en met het geluid van de jungle breng je hier drijvend in je bungalow de nacht door. De toiletgebouwen liggen iets hogerop tegen een berg aan.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D300 + Nikon 50mm lens + Hoya HDX Circulair Polarisatiefilter 52 mm.
FOTOGRAFIETIPS:

Compositie
Water kan als de perfecte spiegel dienen bij het fotograferen van een landschap. Zeker als het een windstille, heldere dag is, kan water veranderen in een egale spiegel. Hierdoor kun je reflecties mooi gebruiken om je landschapsfoto’s spannender te maken, met soms zelfs vervreemdende effecten als gevolg. Maak eens een symmetrische foto met de horizon in het midden, om het beeld perfect te kunnen spiegelen. Het water hoeft niet altijd geheel stil te liggen om te reflecteren, soms kan een beetje beweging, zoals kringen, juist een heel interessant beeld opleveren.

Filters

Bij het fotograferen van water wordt vaak een polarisatiefilter gebruikt. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat reflecties verwijdert worden uit je foto en het vermindert schitteringen door het water in je beeld. Door reflecties en schitteringen te verwijderen uit je foto komen kleurdetails van het water en wat zich daaronder bevindt beter naar voren. Ook grijsfilters zijn erg handig voor het fotograferen van water. Met een grijsfilter wordt het namelijk gemakkelijker om een lange sluitertijd te gebruiken bij fel daglicht. Deze filter geeft je meer controle over je belichting door te voorkomen dat het licht bij de sensor van je camera komt, waardoor je dus langer kunt belichten. Waar grijsfilters geen invloed uitoefenen op de kleuren in je foto, kan dit bij een polarisatiefilter nog wel eens het geval zijn. Houd daar dus rekening mee.

Meer lezen over natuurfotografie? Lees Sabrina’s reisblog over de self-drive safari die zij deed in Tanzania.