Ik maakte een fotowandeling ter voorbereiding op onze Fotoworkshop Veluwe ‘The Wild Side’ in misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland…vind ik dan. Het Deelerwoud bij de Veluwe. Voor mij een fotoparadijs met wilde heide, weelderige bossen en tal van Schotse Hooglanders, reeën en herten. Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar die ‘wild side’ van Nederland. Plekken waar je je even waant in een uitgestrekte woestijn, een exotische jungle of op een Afrikaanse savanne… Zo’n plek vond ik dus in het Deelerwoud. Hier vind je eigenlijk alles wat de Veluwe zo bijzonder maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. De kans dat je hier wilde dieren spot is ook nog eens heel groot. Zeker ook een reden waarom ik hier graag kom èn mijn fotovrouwen mee naartoe neem.
Ik ging er deze week weer heen om de Schotse Hooglanders te fotograferen. In September kwam ik er namelijk een heleboel tegen, van heel dichtbij. Ik hoefde toen niet lang te zoeken, want ze versperden mijn pad. Deze week zag ik ze weer, een paar in de verte, maar ik verloor mezelf nog veel meer in het fotogenieke landschap en het gouden zonlicht die dag. En de maan, de maan….
“De maan fotograferen, hoe doe jij dat?” Ik kreeg via social media heel veel vragen over hoe ik nou precies deze maan gefotografeerd had. En vooral, hoe ik die zo scherp in beeld heb kunnen krijgen. Het lijkt op het eerste gezicht heel wat, de maan scherp fotograferen… en er dan ook nog eens een interessante foto van te maken. Ik vertel je in deze blog hoe ik de halve en de volle maan haarscherp in beeld bracht in een van mijn favoriete stukjes Nederland, tijdens de Fotoworkshop Veluwe ‘THE WILD SIDE’ in het Deelerwoud.
Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL
Ik zal eerlijk zijn, ik moest mezelf echt naar buiten slépen. Het was zo lekker warm binnen en wilde eigenlijk gewoon liever thuis zijn.
Maar ik ging toch (na 5 bakken koffie), nam de trein naar Arnhem en fietste naar het Deelerwoud. Daar aangekomen was ik eigenlijk meteen superhappy dat ik wèl was gegaan. Want jeeeee, wat was het zonlicht mooi. Echt het soort licht dat fotografen elke dag wel willen. Het (toch al prachtige) landschap baadde in een goudgele gloed en de maan keek vanaf elke hoek geruststellend op me neer.

Fotoworkshop Veluwe - ROCKY ROADS TRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Lensflares

Ik experimenteerde heel wat af met lensflares. Ik liet de zonnestralen direct mijn lens binnen vallen; het is dan vaak een verrassing hoe de foto zal worden. Maar het licht was zo zacht en schilderachtig, dat ze het landschap en mijn foto’s een dromerige sfeer gaven. Ik was zo blij! Vooral op de Grote Heide, toen ik op een heuvel stond en alles van bovenaf zag en vastlegde, maakte mijn hart een sprongetje…
En het was er ook nog eens zo rustig. Er heerste een stilte die zo intens is, dat het lijkt alsof je er doorheen waadt. Buiten een handjevol andere mensen, een paar Schotse Hooglanders en de enorme kudde reeën had ik dit stukje aarde voor mij alleen. Wel kwam ik op het einde van de dag Els tegen, toen ik nog een paar kilometer te gaan had en het toch wel heel snel, heel donker werd. Met Els beleefde ik de laatste minuten licht van de dag en zo lief, ze gooide mijn fiets achterin haar auto en reed me naar het station. Dat mijn trein toen niet reed en ik 1,5 uur langer onderweg naar huis was, nam ik voor lief.
Als je de Schotse Hooglanders tegenkomt, kom niet te dichtbij! Ze lijken lief en fluffy, maar kunnen ook agressief reageren als je in hun aura komt. En dan vooral als de kleintjes hebben.

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL

Volgende maand vindt er weer een Fotoworkshop Veluwe ‘THE WILD SIDE’ plaats. We gaan met een klein groepje vrouwen op pad in dit waanzinnige natuurgebied, terwijl je alles leert over creatieve natuurfotografie. Zo leer jij je echt onderscheiden als fotograaf.

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: November 2020
ONZE REIS: Ik nam de trein van Amsterdam naar Station Arnhem en huurde een OV-fiets. Het is een prachtige fietsroute van een klein uurtje (als je in 1x goed fiets tenminste!) naar het Parkeerterrein Deelerwoud. Vanaf daar loop je direct het gebied in. Ik volgde de groene paaltjesroute die langs zowel de Kleine als de Grote Heide gaat. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon lekker op de bonnefooi gaan wandelen. Hou de laatste kilometer van de groene paaltjes-wandeling je ogen open, je gaat dan namelijk langs het rustgebied van de reeen en herten. Grote kans dat je nog een paar dieren spot! Je kunt natuurlijk ook mee op onze Fotoworkshop Veluwe ‘The Wild Side’ waarbij je dit alles beleeft met een gezellige groep vrouwen en alles leert over creatieve natuurfotografie. Hoe laat je de natuur op een verrassende èn op een eigen manier zien? Deze workshop is voor jou als je de basistechniek al onder de knie hebt.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D750 + Nikon 24-70mm lens + Sigma 150-600mm zoomlens.
ONZE FOTOTIP: Experimenteer eens met zonlicht direct in je lens te laten vallen. Veel fotograferen zijn daar huiverig voor, omdat je kans hebt op overbelichte foto’s. Ook zijn mensen bang dat het hun sensor zal aantasten. Dat zal echt niet zo snel gebeuren, mits je bijvoorbeeld geen foto tegen de zon in zou maken met een extreem lange sluitertijd. Dit kan eventueel wel schade aan jee sensor veroorzaken.
Ik werk
altijd met mijn +/- knop, de belichtingscorrectie, om mijn foto naar wens lichter of donkerder te maken. Ook speel ik veel met de hoeveelheid zonnestralen die in mijn lens vallen. Zo laat ik bijvoorbeeld de zon ‘voor de helft’ mijn kader in  schijnen, dus dan ‘doorsnijd’ ik de zon met het kader van mijn beeld. Snap je het nog?! Lang verhaal kort, experimenteer!

Fotoworkshop_Veluwe_ROCKYROADSTRAVEL