“De maan fotograferen, hoe doe jij dat?” Ik kreeg via social media heel veel vragen over hoe ik nou precies deze maan gefotografeerd had. En vooral, hoe ik die zo scherp in beeld heb kunnen krijgen. Het lijkt op het eerste gezicht heel wat, de maan scherp fotograferen… en er dan ook nog eens een interessante foto van te maken. Ik vertel je in deze blog hoe ik de halve en de volle maan haarscherp in beeld bracht in een van mijn favoriete stukjes Nederland, tijdens de Fotoworkshop Veluwe ‘THE WILD SIDE’ in het Deelerwoud.

De Maan Fotograferen

Zoooooom!

Hier begint het natuurlijk mee… de juiste lens om de maan te fotograferen. Een lens die ver in kan zoomen is natuurlijk het allerfijnste. Ik gebruikte de 150-600mm van Sigma, een superzoomlens waar ik maximaal mee inzoomde. Ik had geen statief bij me, dus het is wel even oefenen om deze lens te gebruiken vanuit de hand. Met bijvoorbeeld een 200mm kom je ook al een heel eind, maar hoe verder je kunt inzoomen, hoe beter de kwaliteit en de scherpte van de maan zal zijn.

De juiste belichting

Vooral toen ik de foto van de volle maan maakte, was het al best donker. Het contrast tussen de lichte partijen in de maan en de donkere partijen (de lucht en het landschap) was dus erg groot. Ik fotografeerde zoals altijd op de A-stand (diafragamvoorkeuze) waarmee ik zelf het diafragma kies en mijn camera de juiste sluitertijd. Echter werd mijn foto veel te licht, omdat de lichtmeter in mijn camera moeite had met het vinden van de juiste belichten vanwege het hoge contrast. Ik heb met mijn belichtingscorrectie (die fantastische +/- knop!) de foto donkerder gemaakt waarna hij wel goed belicht was. Je kunt natuurlijk ook fotograferen op de M-stand, waarbij je ook de sluitertijd zelf in de hand hebt.

De Maan Fotograferen

Sluitertijd

Zorg dat je sluitertijd niet te lang staat, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Als je met een statief fotografeert, kan het zelfs zo zijn dat de maan vanwege haar draaiing bij een lange sluitertijd onscherp wordt! Aangezien de maan zelf behoorlijk wat licht weerkaatst, werkt een kortere sluitertijd van 1/100 of 1/200 prima.

ISO

Je ISO zal dus enigszins de hoogte in. Wees niet te bang om die ISO te gebruiken, soms moet je nu eenmaal een hogere ISO-waarde kiezen. Tuurlijk, dat zal wat ruis met zich meebrengen, maar dat is een concessie die je zal moeten doen.

De Maan Fotograferen

Focus!

Scherpstellen, misschien wel een van de grootste uitdagingen bij het fotograferen van de maan. Omdat het contrast tussen licht en donker zo groot is, zal je camera er wat moeite mee om goed te focussen op de maan. Als het niet lukt om automatisch de juiste focus te vinden, probeer dan om handmatig scherp te stellen. Zet hierbij je lens ‘oneindige’ scherpstelling ‘oneindig’ (het liggende achtje als symbool). Deze stand ligt vaak nét iets van de verste scherpstelstand van je camera af en levert het scherpste resultaat. Draai je objectief dus niet helemaal door tot het eind, maar net een tikje terug. Handig is om bij het scherpstellen je camera op live-view te zetten. Bij de meeste camera’s is het in de live-viewstand mogelijk om in te zoomen op het scherm. Op deze manier kun je heel precies scherpstellen. Dit is trouwens ook perfect om een sterrenhemel (of de zeevonk die ik deze zomer zag) mee te fotograferen!

En dan… een interessante foto

Oke, de instellingen heb je. Dan nog de keuze voor een interessante compositie. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd. Alleen de maan, de maan door de takken van de bomen, de maan met op de achtergrond een bos, vanaf de grond gefotografeerd met wat struiken op de voorgrond… Van de foto’s van de volle maan vind ik het beeld met de bomen erbij het meest pakkend, omdat je zo echt ziet hoe groot de maan is.

De Maan Fotograferen

De Maan Fotograferen

NABEWERKING

Ik heb nog best wat bewerkt aan deze foto. Ik heb de lucht en de bomen wat opgelicht en de man plaatselijk wat donkerder gemaakt (belichting) en de helderheid (clarity) en scherpte omhoog gegooid. Zorg dat je in RAW fotografeert, zodat je de mogelijkheid hebt om aanpassingen in je foto te maken.

PROBEER

De maan fotograferen (en eigenlijk fotografie in het algemeen) is oefenen, uitproberen, experimenteren, 100 mislukte foto’s maken… Een perfecte instelling om de maan te fotograferen is er niet, alles is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden (hoe fel is de maan, hoe donker is het, etc.) en met welke camera en lens je schiet. Probeer dus uit wat voor jou het beste werkt. Gun jezelf de tijd om tot die perfecte foto te komen.

De Maan Fotograferen

Fotograferen in het Deelerwoud, Veluwe

Voor mij geen plek waar ik meer plezier heb in de maan fotograferen dan in het Deelerwoud. Ik loop daar altijd de groene paaltjesroute die langs zowel de Kleine als de Grote Heide gaat. Ik schreef daar eerder een blog over waar je heel mooie plaatjes kunt bekijken. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon lekker op de bonnefooi gaan wandelen. Hou de laatste kilometer van de groene paaltjes-wandeling je ogen open, je gaat dan namelijk langs het rustgebied van de reeën en herten. Grote kans dat je nog een paar dieren spot! Bij dat rustgebied kom ik altijd tegen het einde van de dag aan, en is voor mij de perfecte plek om de maan te fotograferen. Je hebt aan de ene kant vrij zicht op een uitgestrekt landschap, aan de andere kant zie je dikke bossen.

Fotoworkshop Veluwe ‘The Wild Side’ | Zondag 17 Januari 2021

Maar, je kunt natuurlijk ook gezellig mee op onze Fotoworkshop Veluwe ‘THE WILD SIDE’! Tijdens deze fotoworkshop ontdekken we de ‘wild side’ van Nederland in dit prachtige Deelerwoud. We maken deze dag een heerlijk fotowandeling van ongeveer 9 kilometer, door uitgestrekte bossen en heidevelden. Ook gaan we wild spotten! Met een beetje geluk genieten we nog van herten en reeën. Ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen kun je hier tegenkomen. Vorige keer werden we omgeven door tientallen Hooglanders op onze vaste picknickspot, zo gaaf! We gaan aan de slag met creatieve natuurfotografie. Hoe laat je de natuur op een verrassende èn op een eigen manier zien? Deze workshop is voor jou als je de basistechniek al onder de knie hebt.

Fotoworkshop Veluwe inclusief fotowandeling, lunchpakket (vegetarisch), fotografiebegeleiding en lesmateriaal. (Exclusief vervoer van/naar de Veluwe). Start workshop zondag 17 Januari 2021 om 13u00, einde workshop zondag 17 Januari 2021 om 17u00 (afhankelijk van de zonsondergang).

Rocky Roads & het Corona-virus
We zullen er voor zorgen dat we te allen tijden de 1,5 meter-maatregel hanteren. We gaan in een kleinere groep dan normaal op pad (maximaal 3 deelneemsters), zodat we zeker weten dat we kunnen voldoen aan de adviezen van het RIVM.

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: November 2020
ONZE REIS: Ik nam de trein van Amsterdam naar Station Arnhem en huurde een OV-fiets. Het is een prachtige fietsroute van een klein uurtje (als je in 1x goed fiets tenminste!) naar het Parkeerterrein Deelerwoud. Vanaf daar loop je direct het gebied in. Ik volgde de groene paaltjesroute die langs zowel de Kleine als de Grote Heide gaat. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon lekker op de bonnefooi gaan wandelen. Hou de laatste kilometer van de groene paaltjes-wandeling je ogen open, je gaat dan namelijk langs het rustgebied van de reeen en herten. Grote kans dat je nog een paar dieren spot! Je kunt natuurlijk ook mee op onze Fotoworkshop Veluwe ‘The Wild Side’ waarbij je dit alles beleeft met een gezellige groep vrouwen en alles leert over creatieve natuurfotografie. Hoe laat je de natuur op een verrassende èn op een eigen manier zien? Deze workshop is voor jou als je de basistechniek al onder de knie hebt.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D750 + Nikon 24-70mm lens + Sigma 150-600mm zoomlens