Ik ben altijd blij als er vrouwen mee op fotoreis gaan die vervolgens het fotografievirus helemaal te pakken hebben. Karen ging al eens mee op reis naar Jordanie en struinde met ons door de Amsterdamse Waterleidingduinen om herten te fotograferen. Vanochtend appte ze me deze foto’s van bevroren zeepbellen door. Supercool toch?! Ik vroeg haar om een gastblog te schrijven waarin ze uitlegt hoe ze dat precies deed, die zeepbellen fotograferen. Hier lees je hoe jij dit ook kunt doen. De komende dagen zijn de omstandigheden perfect!

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen, hoe doe je dat?

Zie jij ook de  hele tijd van die mooie bevroren bellen voorbij komen op de verschillende fotografiepagina’s? Echt onwijs mooi, dus dat wilde ik ook! Maar wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten?

Allereerst dus op zoek naar bellenblaas, zodat je zo’n mooi stokje met een rondje er aan hebt om door te blazen. Je schijnt ook een ijzerdraadje in een rondje te kunnen draaien, maar ik wilde zo’n old school plastic ding. Nou heb ik geen kleine kinderen meer in huis, dus heb ik geen vergeten bellenblaas meer achter in de kast liggen, en de speelgoedwinkels zijn dicht. Gelukkig hadden ze er bij het Kruidvat nog een paar achter liggen. Check! Daarna op zoek naar het perfecte bellenblaas-recept. Je vindt op het internet verschillende mengsels, vaak met suiker en glycerine er doorheen. Sommige mensen adviseren heet water.

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen… het geheime recept!

Ik heb uiteindelijk het volgende mengsel gebruikt:
– 1 koffiekopje water (warm om de suiker in op te lossen)
– 1 eetlepel suiker
– 1 eetlepel glycerine (hebben ze trouwens ook bij het Kruidvat)
– 2 eetlepels afwasmiddel

Vervolgens is het belangrijk is dat het flink koud is buiten, een temperatuur van -6 lijkt wel noodzakelijk om de bellen te laten bevriezen. De eerste dagen van deze week wilden ze bij mij nog niet bevriezen. Maar vanochtend vroeg, voor het werk, was het eindelijk koud genoeg. Dikke laarzen aan, jas, sjaal, camera om de nek en naar buiten. Helaas lukte het niet om de bellen op de sneeuw of op een plant te laten landen, want dan gingen ze meteen kapot. Dan maar opvangen met dat plastic stokje waar je de bellen door blaast. Om de bellen een beetje mooi uit te laten komen en de ijsbloemen goed te kunnen zien, is het goed als de achtergrond een beetje donker is en er licht op de bel valt, ja eenvoudig is het niet!

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Instellingen voor zeepbellen fotograferen

Je camera kun je van te voren instellen. Ik heb hem op de AV-stand (diaframa-voorkeuze) gezet, met mijn f-getal op 5.6 en ISO op 200. Dat werkte goed! Handmatig scherpstellen, want het is heel moeilijk voor je camera om op de doorzichtige bel te focussen. Ik heb mijn kitlens gebruikt, 18-55 mm, omdat die redelijk dichtbij kan komen. Als je een macrolens hebt zou ik die zeker pakken.

Karen’s instellingen op een rijtje:
– AV-stand (Diafragmavoorkeuze, jouw camera kiest de sluitertijd)
– f/5.6
– ISO 2oo
– 18-55mm lens

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

De nabewerking

Uiteindelijk zijn deze plaatjes het eindresultaat en ben ik best tevreden. Ik heb ze in Lightroom nog een beetje bewerkt, bijgesneden, witbalans wat blauwer. Voor mijn eerste poging reken ik ze goed. Morgenochtend sta ik weer bijtijds op en ik denk vanavond vast verder na over de opstelling, misschien een andere lens, statief erbij….. Dankzij mijn camera kom ik nog best goed die lockdown door!

Veel foto plezier!

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Zeepbellen fotograferen | Karen Schuemie

Dit wil je toch een keer geprobeerd hebben?! Voor meer toffe foto’s van Karen check je haar Instagram. Hier vind je veel meer fantastische foto’s van herten, vossen en andere fijne tafereeltjes. 

PRAKTISCHE INFO

KAREN’S FOTOGEAR: Canon EOS 2000d + ESF 18-55mm lens.