Fotografietip voor het kiezen van het juiste moment

Ik ga veel van jullie vast heel blij maken met de volgende stelling: Fotografie draait niet puur en alleen om techniek. Fotografie gaat net zo zeer om zien en op je gevoel afgaan. En natuurlijk, de basis van de techniek heb je nodig om bijvoorbeeld een goed belichte foto te maken. Maar de stappen die daarop volgen zullen jou pas ècht gaan onderscheiden van andere fotografen. Als je die basistechniek eenmaal onder de knie hebt, komen de zaken aan bod waarin jij kunt uitblinken, creatief kunt zijn en jouw eigen stijl en ‘handtekening’ in kunt gaan vinden. Geloof me, dan wordt fotografie pas ècht leuk!

Fotograferen in IJsland | Reisblog Rocky Roads Travel

Het perfecte moment voor het perfecte plaatje

Een belangrijke fotografietip. Een superbelangrijk onderdeel van het maken van een goede foto is het kiezen van het juiste moment. Het moment dat jij beslist op die knop van je camera te drukken, omdat dat nu eenmaal het perfecte moment is om dat beeld vast te leggen.

“There is a creative fraction of a second when you are taking a picture. Your eye must see a composition or an expression that life itself offers you, and you must know with intuition when to click the camera. That is the moment the photographer is creative.”
– Henri Cartier-Bresson –

Ook de wereldberoemde straatfotograaf Henri Cartier-Bresson wilde het perfecte beeld in één keer vastleggen. Het leven betrappen, noemde hij dit. Cartier-Bresson was altijd op zoek naar die ene perfecte foto, speurend over straat. Maar soms stond hij ook urenlang op dezelfde plek te fotografen, wachtend op het ultieme moment. Leuk weetje, Cartier-Bresson cropte nooit zijn foto’s, alles moest in één keer goed vastgelegd worden!

Fotoreis Marokko | Rocky Roads Travel

Fotografietip: Observeer…

Een belangrijk onderdeel van die perfecte foto maken is jouw manier van de wereld observeren. Kijk om je heen, hou je ogen open voor details, zo merk je dingen op waar anderen zo aan voorbij zouden lopen. Niet alleen kijken, maar daadwerkelijk zien, om vervolgens jouw èigen verhaal te vertellen. Misschien betekent het dat je eindeloos rondloopt zonder ook maar één foto te maken, of zal je juist lang op één plek wachten tot precies dàt gebeurt wat jij wilde zien.

Fotoreis Marokko | Rocky Roads Travel

Technische fotografietip
Hou je sluitertijd goed in de gaten! Meestal zal je gebruik willen maken van een kortere sluitertijd, waarbij je de beweging bevriest. Ik vind het dan altijd fijn om te fotograferen op de S-stand (dat is de Tv-modus voor Canon), waarbij jij invloed hebt op de sluitertijd en jouw camera een passend diafragma-getal kiest.

Rock Jouw Roads

Twee keer per maand geef ik jou een hele praktische fotografietip die je direct kunt inzetten in jouw fotografie. Volgende keer meer over het gebruik van ‘catch light’ in jouw portretfoto.

ONZE FOTOGEAR: Nikon D750 + Nikon 24-70mm lens.