Ik ben niet per se fan van georganiseerde tours. Maar toen ik twee jaar terug in Noord-Europa reisde vertelde iemand me dat er iets was wat ik eigenlijk niet kon overslaan… walvisspotten in IJsland. Ik las verschillende reviews op internet over deze tours en kreeg eigenlijk direct superveel zin om mee te gaan op zo een vissersboot. Meer dan 20 soorten walvissen leven in de wateren rondom IJsland en verschijnen in verschillende seizoenen van het jaar. Dwergvinvissen, bruinvissen, witsnuitdolfijnen en bultruggen zijn de meest gespotte zeedieren tijdens de walvistochten die vertrekken vanuit de haven van Reykjavík, naar de baai van Faxaflói. Ik besloot ervoor te gaan, walvisspotten in IJsland!

IJsland - Rocky Roads Travel  IJsland - Rocky Roads Travel

IJsland - Rocky Roads Travel

Het spotten van deze mythische onderwaterwezens in hun natuurlijke omgeving is echt een bijzondere ervaring. Geloof me, als je na lang rondvaren dan eindelijk een walvisvin boven water ziet steken, vergeet echt wel dat je met minimaal 50 man op die boot staat. De boten om walvissen te spotten varen het hele jaar door. Niet alleen de walvissen zijn een reden om op aan boord te stappen. Gegarandeerd dat je tientallen superfotogenieke papagaaiduikers tegenkomt. Verder heb je bij helder weer een supermooi uitzicht op de ruige bergen in de verte. Met een beetje geluk zie je de majestueuze gletsjers Snaefellsjökull en Myrdalsjökull en enkele kegelvormige vulkanen op het schiereiland Reykjanes.

IJsland - Rocky Roads Travel

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Mei 2018
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Reykjavik
ONZE REIS: Wij reisden per gehuurde camper van CampEasy Iceland het land door. We boekten online en betaalden zo’n Hier zit ook een gratis transfer naar/van het kantoor van CampEasy van/naar het vliegveld inbegrepen. De walvistour boekte ik ter plekke in een van de kantoortjes in de haven van Reyjavik. Dit kost zo een 90 euro. Ik boekte bij Elding, maar alle aanbieders hanteren zo een beetje dezelfde prijs.
ONZE ACCOMMODATIE: Wij sliepen uiteraard in onze camper, die van alle gemakken was voorzien. We verbleven op campings. Deze hoef je in het laagseizoen niet vooraf te reserveren. In het hoogseizoen (juni t/m augustus) is dit wel aan te raden.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D700 + Nikon 35mm lens.
FOTOGRAFIETIPS:

Lenzen
Hoeveel pech kun je hebben? Ik liet mijn Nikon 24-70mm lens stukvallen bij vertrek op Schiphol. Ik had verder alleen een 35mm lens bij me. Totaal niet geschikt voor landschapsfotografie! Echter, liet het me anders naar het landschap kijken en moest ik echt op zoek naar de juiste uitsnede en compositie. Ik zag het maar als een extra uitdaging… Als je close ups van wildlife, zoals walvissen of vogels wil maken, is een goede telelens aan te raden. L
enzen met vaste brandpuntsafstanden zijn over het algemeen kwalitatief beter dan zoomlenzen. Betaalbare vast brandpunt lenzen heb je over bijvoorbeeld in 300mm met f/4 en en 400mm met f/5.6. Wil je nog dichter op je onderwerp komen, kun je kiezen voor 500mm, 600mm of zelfs 800mm. Deze lenzen worden opeens véél groter/zwaarder en vooral… duurder. Deze lenzen zijn natuurlijk geweldig, maar voor weinigen weggelegd. Je kunt er ook over denken om deze een keer te huren, zodat je weet wat zo een lens precies kan. Dan heb je nog de populaire 100-400mm van Canon en 80-400 van Nikon. Betaalbaar en heel flexibel. mocht je kiezen voor een ander merk, dan zijn er ook nog de 150-600mm lenzen van Sigma en Tamron, beide leverbaar met Canon, Nikon en Sony-mounts.

Sabrina maakte ook een blog over haar mooiste foto’s van IJsland. Deze vind je hier!