Zes en een half uur zou het duren, de busreis van Kathmandu naar Chitwan Nationaal Park. Eén ding dat ik leerde in Nepal, is dat je nooit moet uitgaan van de reistijd die de busmaatschappij je belooft. Het werd een volle dag reizen over hobbelige wegen, eetstops om je tegoed te doen aan deep fried pakora en momo’s voor een paar cent en onverwachte toiletbreaks in piepkleine houten huisjes. Mooi was het wel, zo dwars door het Nepalese platteland.
Het was een bloedhete dag, de airconditioning van de bus werkte niet en mijn raam kon niet open. Twaalf uur lang vergaapte ik me aan de landschappen die voorbij schoten totdat ik eindelijk arriveerde in Chitwan Nationaal park. Ik ging naar Chitwan in de hoop een glimp op te vangen van de Indische neushoorn, een Bengaalse tijger of wellicht zelfs een luipaard. Na een intens warme nacht, stond ik de volgende dag te popelen om in de open jeep te stappen en me door het het natuurreservaat te laten rijden. Urenlang tuften we door de bossen en graslanden, zonder ook maar iets van wildlife te zien. En toen, helemaal aan het einde van de rit, stopte de jeep ineens abrupt, midden op de weg. Gids Saroj had iets zien bewegen in het hoge gras. Een enorme vrouwtjes neushoorn stapte de struiken uit en bleef zomaar op de weg staan, pal voor onze jeep. Ik durfde niet te bewegen. Snel maakte ik een foto en bleef daarna weer doodstil zitten. Eigenlijk durfde ik amper te ademen, in de angst de neushoorn weg te jagen. En toen, op de plek waar de neushoorn de struiken uit was gekomen, begon het gras wild te bewegen. Een jong kalf kwam nonchalant het groen uit gelopen. Moeder en zoon bleven zo een kwartier lang voor ons op de weg staan. Het enige wat Saroj en ik deden was kijken en genieten. Ik schoot een paar foto’s, maar eigenlijk was ik meer bezig met het moment. Met kijken en luisteren. Want soms is dat belangrijker dan het maken van die perfecte foto.
Chitwan Nationaal Park, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, beschermt meer dan 932 km2 bossen, moerassen en graslanden met grote dierenpopulaties.
PRAKTISCHE INFO
ONZE REISTIJD: Juni 2014
ONZE VLIEGTICKET: Retour Kuala Lumpur – Kathmandu met AirAsia
ONZE REIS: Dit verblijf was onderdeel van een 13 maanden durende wereldreis. Met Air Asia vloog Sabrina voor nog geen 60 euro enkele reis van Air Asia’s main hub Kuala Lumpur naar Kathmandu in Nepal. Vanuit Kathmandu pakte ze de lokale bus naar Chitwan. Verreweg de gemakkelijkste manier om Chitwan te bereiken is met de toeristenbus / AC-bus vanuit Kathmandu (Rs 500 / Rs 650). Bussen verlaten het Thamel-einde van Kantipath rond 7 uur ‘s ochtends.
ONZE ACCOMMODATIE: Wij sliepen Jungle Wildlife Camp, midden in het natuurreservaat en met een prachtig uitzicht op de rivier.
ONZE FOTOGEAR: Nikon D300 + Nikon 50mm lens.
FOTOGRAFIETIPS:
Telelenzen
Als je close ups van wildlife, zoals neushoorns, apen of vogels wil maken, is een goede telelens aan te raden. Lenzen met vaste brandpuntsafstanden zijn over het algemeen kwalitatief beter dan zoomlenzen. Betaalbare vast brandpunt lenzen heb je over bijvoorbeeld in 300mm met f/4 en en 400mm met f/5.6. Wil je nog dichter op je onderwerp komen, kun je kiezen voor 500mm, 600mm of zelfs 800mm. Deze lenzen worden opeens véél groter/zwaarder en vooral… duurder. Deze lenzen zijn natuurlijk geweldig, maar voor weinigen weggelegd. Je kunt er ook over denken om deze een keer te huren, zodat je weet wat zo een lens precies kan. Dan heb je nog de populaire 100-400mm van Canon en 80-400 van Nikon. Betaalbaar en heel flexibel. mocht je kiezen voor een ander merk, dan zijn er ook nog de 150-600mm lenzen van Sigma en Tamron, beide leverbaar met Canon, Nikon en Sony-mounts.
Scherptediepte
Telelenzen staan bekend om hun kleine scherptediepte. Je hebt dan dus veel onscherpte in je achtergrond en je onderwerp juist haarscherp. Dit zorgt ervoor dat een object goed kan worden onderscheiden van de achtergrond. Supermooi als je een wild dier fotografeert dus!
Beeldstabilisatie
Door de lengte en vooral het gewicht van een telelens, is het soms moeilijk om een foto te maken zonder de lens te bewegen en dus trilling te veroorzaken. Veel moderne telelenzen maken dan ook gebruik van beeldstabilisatie technieken om een zo scherp mogelijk resultaat te krijgen. Zo kun je vaak uit de hand fotograferen en is het gebruik van een statief overbodig, mits je niet met een extreme zoom werkt.
Ook op safari, maar dan in Europa? Sabrina reisde naar de Franse Vogezen en ging op een heuse safari! Hier lees je er alles over.