IJsland stond altijd ver bovenaan mijn bucketlist. En toen, op een hele koude avond in december, besloot ik een ticket te boeken en gewoon te gaan. Want, waarom wachten?! Ik ging in eerste instantie natuurlijk om de adembenemende landschappen van IJsland vast te leggen. Maar, het noodlot sloeg toe nog voordat mijn reis zelfs was begonnen: ik liet na de bagagecheck op Schiphol mijn peperdure 24-70mm lens op de grond kletteren… kapot. Ja, dat was huilen. Gelukkig had ik nog een 35mm lens bij me, maar het was op z’n zachts gezegd een uitdaging om de groteske natuur van IJsland vast te leggen met dit mini-lensje. Zie hier het resultaat van 5 dagen aanklungelen met een 35mm lens!

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 1

Direct na aankomst bij Reyjakvik

Skogafoss is een waterval die je eigenlijk niet mag missen als je in IJsland bent. Je kunt de waterval van maar liefst 60 meter hoog van heel dichtbij bekijken, zowel van onder als van boven. Ook leuk, je kunt precies aan de voet van de waterval je tentje opzetten om te kamperen. Of ietsje luxer zoals wij deden, met je camper op de naastgelegen parkeerplaats.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 2

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 3

De warmwaterbronnen van Seljavallalaug zijn nog een beetje een onontdekt plekje. Een korte hike door een geweldig landschap brengt je naar deze unieke spot. Als je een beetje geluk hebt heb je de hele hot spring voor jezelf. Wel belangrijk, het water is niet enorm warm… maar als je dichtbij de wateringang gaat zitten is het genieten geblazen.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 4

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 5

Als je buiten het hoogseizoen IJsland bezoekt kun je soms uren rijden zonder dat je iemand tegen zult komen. De Ring Road is de ideale manier om alle highlights van IJsland te bezoeken. Deze gaat namelijk het hele eiland rond! Buiten de wintermaanden is het ook mogelijk om de F-wegen te gebruiken. Je kunt dan de binnenlanden van IJsland in. Een stevige 4X4 heb je dan zeker nodig.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 6

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 7

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 8

De Gullfoss watervallen zijn volgens velen de allermooiste van IJsland. Je kunt heel dichtbij de watervallen komen, een regenjas is daarbij geen overbodige luxe, want je wordt erg nat! Vanuit Reykjavik heel makkelijk te bereiken per auto.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 9

In het uiterste zuidelijke puntje van IJsland ligt het plaatsje Vík. De ruige schoonheid van het landschap langs de kust is spectaculair. Het zwarte zandstrand van Reynisfjara is een van de meest unieke stranden ter wereld. Het zand en de rotsen werden gecreëerd door lava die in de oceaan stroomde en bijna onmiddellijk afkoelde toen deze het water raakte.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 10

De Svinafellsjökull is een uitloper van de Vatnajökull gletsjer in Skaftafell. Je kunt hier een adembenemende gletsjerwandeling maken. Gewapend met een pikhouweel klauter je over meters diepe kloven en zie je de meest prachtige ijsformaties. Tijdens de gletsjerwandeling heb je ook de mogelijkheid om in een kijkje te nemen in een ijsgrot. Je kruipt door een nauwe spleet in de gletsjer en komt terecht in een totaal andere dimensie.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 11

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 12

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 13


Jökulsarlon
 is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn. Het gletsjermeer is vrij nieuw, aangezien het pas in de jaren 1934-1935 ontstond. Je voelt je als mens zo onwijs nietig als je voor de enorme ijsschotsen staat…

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 14 IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 15 IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 16

Als je de haven van Reykjavik binnen loopt zie je talloze operators die walvistours aanbieden. Een aanrader, al is het alleen maar om de ruige wateren rondom de hoofdstad vanaf een boot te zien. Garantie om een walvis te zien heb je natuurlijk nooit, maar de kans is heel erg groot dat je wel dolfijnen en papegaaiduikers tegen zult komen. Ik zag heel snel even een staart van een walvis uit het water komen, maar helaas was ik niet snel genoeg om een goede foto te maken. Laten we het er maar op houden dat dat de schuld van mijn 35mm lens is…

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 17

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 18

IJslanders zijn gek op lekker ontspannen in warmwaterbronnen, het liefst elke avond. Iedereen komt samen om gezellig met elkaar de dag door te nemen. Er zijn talloze bronnen in IJsland, maar de meest bekende is toch wel de Blue Lagoon. Gelegen tussen Keflavik International Airport en Reykjavik is dit een perfecte afsluiter van een avontuurlijk trip in IJsland. Heel eerlijk: ik vond het toch te prijzig om een entreeticket te kopen (ongeveer 80 euro), dus ik maakte deze foto door vanuit het restaurant, die je wel kunt bezoeken zonder toegangskaartje. Zo heb je toch nog een beetje het ‘Blue Lagoon’-gevoel!

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Mei 2018
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Reykjavik (€100 met WOW Air. Helaas bestaat deze lowcost carrier niet meer, maar met Iceland Air vlieg je ook al voor zo een €150 retour.)
ONZE REIS: Wij huurden een camper voor 5 dagen bij CampEasy Iceland. (Zo een €600 voor 5 dagen, inclusief alle campinggear.) Onze gletsjertour boekten we via Icelandic Mountainguides (Zo een €70 voor een tour van 2,5 a 3 uur, inclusief alle hikinggear.) De walvistour regelden we ter plekke in de haven bij Elding. (€80 voor de Classic Whale Watching Tour van 3 uur.)
ONZE ACCOMMODATIE: Wij overnachten in onze camper op campings. (Z0 een €12 p.p.p.n.). De laatste nacht sliepen we in het hippe Bus Hostel in Reykjavik.  (€19 voor een bed in een dorm.)
ONZE FOTOGEAR: Nikon D700 + Nikon 35mm lens… :(
FOTOGRAFIETIPS:

Non-destructieve fotobewerking
Als je tijdens het fotograferen een goede camera gebruikt en voor de correcte belichting kunt zorgen, dan ziet een foto er op het eerste gezicht vaak al goed uit. Maar met de juiste nabewerking kun je in veel gevallen nog veel meer uit je foto’s halen en je resultaten naar een hoger niveau tillen. Vroeger gebeurde deze nabewerking met allerlei technieken in de ‘donkere kamer’, maar met de digitale fotografie is het een stuk makkelijker geworden met programma’s als Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Het is belangrijk dat je je beelden op een niet-destructieve manier bewerkt. Zo blijft jouw originele bestand intact en kun je altijd terugkeren naar de ruwe foto die je maakte. Hier zijn twee methodes voor:

1. Lagen in Photoshop
De eerste methode is het werken in lagen in Photoshop. Als je een zogenaamde aanpassings- laag gebruikt om de foto lichter te maken, zet je als het ware een laag met een instructie boven de originele foto. Het eindresultaat is een lichtere foto, maar de laag met de pixels is niet veranderd. Vandaar ‘niet-destructief’. Wat je hierbij wel ziet is dat het complete bestand bij iedere handeling veranderd is, en dus opnieuw moet worden bewaard om die veranderin- gen niet verloren te laten gaan.

2. Parametrische fotobewerking
RAW-bewerkers als Lightroom en Camera RAW gebruiken deze die parametrisch bewerken wordt genoemd. Daarbij wordt er helemaal niets veranderd in het bestand zelf, ook geen lagen toegevoegd, maar er wordt een soort instructielijst gemaakt waarin de bewerkingen beschreven staan. Alsof je een boodschappenlijstje maakt. Dat lijstje wordt bij een origineel RAW-bestand apart bewaard als XMP-bestandje, of ergens in een grote database opgeslagen. Bij het DNG-bestandsformaat wordt het in de meta- data van het bestand opgeslagen. Op het moment dat de RAW-bewerker het bestand met zijn bewerkingen nodig heeft, bijvoorbeeld om een afdruk op een printer te maken, worden de RAW-gegevens ingelezen en in het geheugen van de computer geplaatst en de bewerkingen uit het lijstje ‘in real time’ daarop toegepast. Daarna kan de bewerkte foto weer uit het geheugen worden gewist, want de volgende keer dat we die nodig hebben, wordt dit proces gewoon herhaald. In Lightroom noemen we dit exporteren van de foto. Na het versturen kan dat bestand weer worden weggegooid, want ook nu geldt dat we het proces gewoon kunnen herhalen als er opnieuw een foto nodig is.

IJSKOUD DE BESTE | IJSLAND DOOR EEN 35MM LENS 19

Wij ging ook walsvisspotten in IJsland! In deze blog lees je waar je dit kunt doen.