HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL

Héél eerlijk, voordat ik naar Nepal ging had ik never gedacht dat ik daar ooit een meerdaagse trekking zou gaan doen. Sterker nog, voordat ik op wereldreis ging, had ik me niet eens verdiept in dat land dat Nepal heet…

Zonder enkele voorbereiding besloot ik na aandringen van een aantal pas gemaakte reisvrienden met hen mee te gaan. Mee naar bijna 4200 meter, naar Annapurna Base Camp. Ook nog eens helemaal op eigen houtje, zonder gids of dragers. In dit artikel vertel ik je hoe ook jij dit kunt doen. Enjoy!

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 1

ABC… Annapurna Base Camp

WAT MOET JE WETEN?

Moet je superfit zijn? Nee. Een redelijk conditie? Is wel handig. Het is namelijk héél erg veel omhoog lopen… logisch, want je beklimt natuurlijk een berg! Omdat je op aanzienlijke hoogte zit en in korte tijd vrij snel stijgt, kan de hoogte je parten gaan spelen. Luister goed naar je lichaam. Mocht je je binnen korte tijd erg ziek voelen, dan is het verstandig een dagje te acclimatiseren of, als het erger wordt, af te dalen naar beneden. Hoogteziekte is een serieus risico waar je rekening mee dient te houden!

Zoals gezegd, ik had me op geen enkele manier voorbereid om een dergelijke trekking te gaan making. Ik had dan ook geen stapels dikke truien, goede wandelschoenen of andere hiking gear bij me. Gelukkig zijn er in zowel Kathmandu als in Pokhara genoeg winkels waar je al je hiking-benodigdheden kunt scoren. Vaak ook nog eens tweedehands… scheelt toch weer een paar centen!

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 2

WANNEER GA JE?

Natuurlijk wil je graag het allerbeste weer als je jouw trekking gaat maken. Niet teveel mensen op de paden zou ook een mooie bijkomstigheid zijn. In Oktober zal je de meeste mensen tegenkomen. Onze zomer is juist de rustigste maand, gezien dan het regenseizoen in volle gang is. Februari, Maart en April zijn ook populaire periodes.

Ikzelf heb begin juni de hike gedaan. Ik had wat motregen in de lagergelegen gedeeltes van de trekking, maar verder prachtig mooie luchten. Ook waren er weinig andere wandelaars op de paden, wat ik erg fijn vond.

WAT HEB JE NODIG?

Permits
Allereerst vergunningen om te mogen trekken in het gebied van de Annapurna, de zogenaamde Trekking Permits.

Deze regel je heel makkelijk in Kathmandu bij het Nepal Tourism Board Office op Pradarshani Marg of in Pokhara (zoals wij deden) bij het Nepal Tourism Board Service Centre in Damside. Naast een toegangsbewijs voor het Annapurna Conservation Area Project (ACAP), heb je een TIMS-kaart nodig, om in de Annapurna regio te mogen trekken. Je hoeft dat dus niet vooraf thuis al te regelen, je kunt gewoon naar het Service Center gaan. Ter plekke betaal je cash de kosten, deze zijn 2000,- Nepalese roepie per permit (dat komt neer op zo een 33 euro) en je bent klaar om te gaan! Vergeet ook niet om vier pasfoto’s mee te nemen. Mocht je die niet hebben, kun je die in een klein fotowinkeltje naast het Service Center laten maken tegen een kleine betaling. Doe dit lekker vroeg in de ochtend om de drukte voor te zijn. Wij startten direct na ontvangst van de permits met onze trekking.

Gear
Een goede wind- en waterdichte jas is echt wel een vereiste. The Northface heeft geweldige jassen die je heel klein op kunt vouwen en in je tas kunt verstoppen als je hem niet nodig hebt. De temperatuur is veranderlijk daar bovenin de Himalaya, dus teveel dikke truien meesjouwen is niet handig. Het dragen van verschillende dunnere lagen kleding is eigenlijk de truc. Een thermohemd is een topidee!

Qua schoenen zou ik zeker gaan voor een wat hogere wandelschoen die nauw om de enkel sluit. Met name bij het afdalen is dit heel fijn voor je stabiliteit.

Een wandelstok (of wandelstokken) is ook geen overbodige luxe. Ik weet het, het ziet er niet echt cool uit, maar het heeft mij op sommige momenten echt gered. Het geeft extra balans en voor je gevoel ook een beetje meer kracht.

Een backpack voor een paar setjes kleding, een slaapzak en snacks. Ik had een rugzak van 50L bij me, maar zal de volgende keer eerder kiezen voor 35L. Zorg dat je backpack goed strak tegen je rug en op je heupen zit. Zo verklein je de zwaarte voor je schouders.

Snacks
Onderweg kun je op de nodige plekken ontbijt, lunch en avondeten krijgen. Tijdens het wandelen verbruik je veel energie en krijg je zeker honger. Je zult jezelf zo dankbaar zijn als je van tevoren genoeg noten, chocolade en energybars in je tas stopt! Zoveel mogelijk water drinken is ook van belang. Je kunt op veel plekken je waterfles bijvullen of een fles water kopen. Denk er bij dat laatste wel aan dat je AL je afval mee naar beneden neemt, je wil niet dat jouw plastic voor eeuwig rond blijft zwerven in de Himalaya!

Met of zonder gids?
Wij besloten om zonder gids op pad te gaan, maar als je je daar comfortabeler bij voelt,  kun je heel makkelijk in Kathmandu of Pokhara een gids regelen. Dit zal je zo een 25 dollar per dag kosten. Je kunt er ook voor kiezen om een drager, ook wel porter genoemd, in te huren. Deze draagt jouw bagage. Ga uit van zo een 15 dollar per dag.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 3

DE START

Pokhara is de perfecte plek om je trekking te starten. Het is namelijk ook nog eens een heel leuk plaatsje, vol met toffe activiteiten en lekkere restaurants en cafe’s. Voor de dappere reiziger; dit is DE plek van Azië om te paragliden!

Vanuit Pokhara heb je twee opties om je trekking te starten:

OPTIE 1:
Je gaat van Pokhara naar Nayapul (2 uur met een jeep of taxi) en wandelt naar Ghandruk. Je kunt vanuit Nayapul ook een jeep naar Ghandruk nemen, als je dat liever wil. Vanaf Ghandruk begin je met jouw hike.

OPTIE 2, zoals ik het deed:
Je start je trekking via Poon Hill. Je maakt hierbij aan het begin een kleine detour van twee dagen naar Poon Hill, één van de mooiste uitzichtpunten van Nepal. Als je hiervoor kiest zal je vanuit Pokhara naar Nayapul reizen (2 uur met een jeep of taxi) en vanuit daar via Birethani naar Ghorepani. In de ochtend beklim je de top van Poon Hill met een WAANZINNIG mooie sun rise! Vanaf Ghorepani daar trek je dan verder naar Ghandruk. Vanaf Ghandruk kan je doorlopen naar de route naar Annapurna Base Camp (ABC).

(Je zult twee keer stoppen in Birethanti om je trekking permit te laten registreren, daarna nogmaals in Chomrong.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 4

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 5

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 6
HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 7

DE ROUTE

DAG 1
GHANDRUK (1940m) – CHOMRONG (2177m)

Waar je ook start, je zult langs GHANDRUK komen. Ghandruk is een dorp van het Gurung volk, een van de etnische groepen van Nepal. Ze hebben hun eigen dialect, cultuur, kleding en levensstijl. Ghandruk is een populaire bestemmingen voor trekkers vanwege het prachtige uitzicht op de bergen en de bereikbaarheid vanaf Pokhara of Kathmandu.
Vanaf Ghandruk loop je afwisselend over vlakke en steile routes in zo’n 4,5 uur naar CHOMRONG. Hier eet en overnacht je in een zogenaamd tea house, een simpele B&B, langs de route. Vaak krijg je hier een eenvoudige kamer met een gedeeld toilet en badkamer. Heel gezellig om ’s avonds bij kaarslicht kaartspelletjes te spelen met je mede-hikers! Je hoeft dit niet per sé van tevoren te reserveren, er is bijna altijd wel een plekje vrij. Meestal betaal je tussen de 3 en 10 euro per persoon per nacht. Hoe hoger je komt, hoe duurder je accomodatie zal worden. Warm water voor een douche is meestal beschikbaar, maar dan wel tegen betaling. Dit zal ongeveer 100 NPR per person zijn.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 8

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 9

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 10

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 11

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 12

DAG 2
CHOMRONG (2177m) – BAMBOO (2310m)

Vandaag loop je wat minder lang, zodat je ook kunt genieten van de plek waar je aankomt. Via CHOMRONG loop je via SINUWA naar BAMBOO. Eerst loop je 1,5 steil naar beneden door een vallei om vervolgens aan de andere kant weer te stijgen. Aangekomen in Sinuwa loop je weer naar beneden via véél, héél veel traptreden, totdat je aankomt bij Bamboo. Ook hier overnacht je weer in een tea house. Vanaf hier is de kans groot dat je geen bereik meer hebt met je mobiele telefoon.

DAG 3
BAMBOO (2310m) – DURALI (3230m)

Hier ga je echt hoogte maken! Via BAMBOO loop je in een klein uurtje lekker relaxed naar DOVAN. Dan begint het echte werk! Anderhalf uur lang omhoog lopen naar HIMALAYA, door dikke vochtige jungle. Vanaf HIMALAYA trek je in een dik uur steil omhoog naar DURALI. Een loodzwaar stuk, maar de werkelijk waar fantastische uitzichten maken alles goed! Je zit hier op redelijke hoogte en je dit zal je echt wel gaan merken. Je kunt je wat kortademig voelen. Doe het vooral rustig aan en drink géén alcohol! Je zult verder ook merken dat, des te hoger je komt, het eten in de tea houses duurder wordt. Besef dat alle ingrediënten voor jouw maaltijdje de berg opgedragen moeten worden. Een héél klein beetje meer betalen is dus eigenlijk niet zo gek… Eet vooral veel koolhydraatrijk voedsel, zoals de bekende DAL BAHT, een heerlijke vegetarische linzencurry boordevol smaak. Je krijgt er ook nog eens enorm veel energie van. Echt een must als je deze trekking wil doen! Een bord dal bhat zal je waarschijnlijk tussen de 400 en 700 NPR kosten (afhankelijk van op welke hoogte je zit) en een kopje thee of koffie zal je tussen de 60 tot 150 NPR kosten.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 13
HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 14

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 15

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 16

DAG 4
DURALI (3220m) – MACHAPUCHARE BASE CAMP (MBC) (3700m)

In anderhalf uur loop je van DURALI naar MACHAPUCHARE BASE CAMP. Een redelijk vlakke route met hier en daar een stukje omhoog lopen. Ik vond dit een héle bijzondere plek en we besloten om hier een nachtje te slapen en aan de hoogte te wennen. De stilte die je hier ervaart is echt ongelofelijk. Je kijkt vanaf het terras van het tea house op een kabbelende beek, met in de verte springbokken die hun kunsten vertonen op de steile bergwanden. Hier kun je tegen betaling even gebruik maken van een internetconnectie. (Mijn moeder was in ieder geval héél erg blij om te weten dat alles goed ging!)

DAG 5
MACHAPUCHARE BASE CAMP (MBC) (3700m) – ANNAPURNA BASE CAMP (ABC) (4130m)

Het laatste stukje tot ANNAPURNA BASE CAMP (ABC) en voor mij 1 van de mooiste. In een kleine anderhalf uur loop je heel geleidelijk omhoog. Je zit nu alleen wel echt hoog, en dat zal je merken. Je loopt door een brede vallei met beekjes, omgeven door hele hoge bergwanden. Op de achtergrond zie je de top van Annapurna II. Er zijn eigenlijk geen woorden om dit uitzicht te beschrijven. Hier moet je zijn geweest om dat te echt te kunnen begrijpen! Wij verbleven in een  lodge vlakbij Base Camp. Het is er basic en ’s nachts daalt de temperatuur enorm. Hou daar dus rekening mee bij het pakken van je spullen voordat je gaat! De panoramische uitzichten zijn fantastisch, met de kleurige gebedsvlaggetjes wapperend in de wind. De zuidelijke flanken van Annapurna torent boven ons uit en we zijn aan alle kanten omringd door besneeuwde bergtoppen, muren van ijs en enorme rotsbogen. Op deze plek zie je ook veel gedenkstenen van alle dappere klimmers die niet meer zijn teruggekeerd van hun tocht naar de top van de berg. Heel erg indrukwekkend…

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 17

DAG 6
ANNAPURNA BASE CAMP (ABC) (4130m) – BAMBOO (2310m)

Een hele vroege ochtend om de zon te zien opkomen. De foto’s zullen genoeg zeggen… Na een lekker ontbijtje loop je via MACHAPUCHARE BASE CAMP naar BAMBOO. Je daalt in deze vier uur heel snel af en je zult dan ook merken dat je lichaam zich weer comfortabeler gaat voelen. Je kunt kiezen voor een overnachting in een tea house in Bamboo. (En heel stiekem misschien een welverdiend biertje!)

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 18

DAG 7
BAMBOO (2310m) – JHINU DANDA (1760m)

Nu gaat het dalen heel rap! We besluiten onze spieren even rust te geven (4,5 uur afdalen betekent spierpijn in de bovenbenen!) en maken een stop in JHINU DANDA om ons daar de natuurlijke hot springs in te laten zakken. Verstopt in de jungle lijkt dit een plek uit een sprookje! Vlakbij de hot springs zit een tea house waar je na een goede maaltijd heerlijk je bedje in kunt rollen.

DAG 8
JHINU DANDA (1760m) – NAYAPUL (1070m)

De laatste dag. Na het ontbijt, wandel je bergafwaarts om de Kumnu Khola-rivier over te steken.  In een uur loop je afwisselend bergop- en afwaards naar The New Bridge op 1500m. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht op de Modi Khola Vallei. Loop een kleine negentig minuten om KYUMI te bereiken, om vanuit hier, in nogmaals anderhalf uur SYAULI BAZAR te bereiken. Vanaf Syauli Bazar loop je nog twee uur om NAYAPUL te bereiken. Hier eindigt de Annapurna Base Camp Trek officieel en mag je jezelf een goede schouderklop geven. In Nayapul staan jeeps te wachten op je weer terug te brengen naar POKHARA.

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 19

DE KOSTEN

Je kunt de trekking met een heerlijk laag budget doen. Ga ervan uit dat deze trekking, inclusief Poon Hill, je ongeveer 200/250 euro zal kosten, inclusief permits, transport, accommodatie en eten. Dit is dan natuurlijk wel zonder gids of dragers.


BUDGET TIPS VOOR DE ANNAPURNA BASECAMP TREKKING

– Doe de trekking zonder gids. Het is makkelijk en veilig.
– Neem zelf snacks mee. Op de berg is een Snickers-reep een heel stuk duurder!
– Neem zelf een waterfles mee. Deze kun je overal vullen met water, soms tegen een kleine betaling.
– Er is zelfs nog een mogelijkheid om af te dingen op de prijs van een kamer in een tea house door ook je maaltijd bij hetzelfde tea house af te nemen. Kijk of je je hier comfortabel bij voelt. Voor onze standaard is het leven in Nepal namelijk al heel erg goedkoop.


PAKLIJST

– vest of trui
– waterdicht regenjack of poncho
– thermoshirt
– thermo ondergoed
– goede hiking boots
– korte en lange broek
– T-shirt en longsleeve
– minimaal 3 paar wandelsokken
– badkleding voor de hot springs
– wandelstok(ken)
– anti muggenspray
– wcpapier
– snacks
– navulbare waterfles
– eventueel: pillen tegen hoogteziekte

POKHARA

Pokhara is de perfecte plek om je voor te bereiden op je trekking en bij te komen als alles achter de rug is. Het staat vol met gezellige hostels en guesthouses en er zijn tal van heerlijke restaurantjes. Verder kun je een roeiboot huren en het Fewa meer verkennen, een tripje maken naar de ondergrondse watervallen van Davi, of gaan paragliden en alles van bovenaf aanschouwen. Je zult je er zeker niet vervelen!

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 20

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 21

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 22

HOOFD IN DE WOLKEN IN DE HIMALAYAS | EEN DIY GIDS VOOR DE ANNAPURNA BASE CAMP TREK, NEPAL 23

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: Juni 2014
ONZE VLIEGTICKET: Wij vlogen New Delhi naar Kathmandu (€90 voor een enkele reis met Indigo India.)
ONZE TOUR: Wij gingen op pad zonder tour of gids.
ONZE ACCOMMODATIE: Alobar1000 Hostel, Kathmandu (van €3,75 tot 4,80 voor een bed in een dorm, €16 voor een privékamer.)
ONZE FOTOGEAR: Nikon D300 + 35mm & 50mm.
FOTOGRAFIETIPS:

Compositie
De regels voor compositie kennen wel allemaal wel. Zorg voor een duidelijk onderwerp, zodat de kijker direct weet waar jouw foto over gaat. Teveel andere elementen in je foto leidt af. Less is vaak more! Probeer je kijker mee in de richting van het onderwerp. Dit kan door het gebruik van (lijn)perspectief. Zorg voor een gebalanceerde vlakverdeling je beeld. Je kunt hierbij de Gulden Snede in gedachte houden. Bijvoorbeeld, de horizon op een derde of als de lucht het onderwerp is, op twee derde van de foto. Helaas kun je er in de bergen niet altijd wat mee. Menig berg laat zich niet in een vlak duwen, en meerdere bergen samen zijn wel een heel groot onderwerp. Ook kun je als je onderweg bent vaak niet zomaar van het pad stappen om een eindje verderop te gaan staan om de compositie te verbeteren. Hoe pak je dit aan? Bepaal voor jezelf onderstaande punten voordat je gaat fotograferen:

  • Wat is mijn onderwerp?
  • Wat is het beste standpunt? Denk er altijd over na en loop eens een stukje naar links of rechts (als dat kan) en kijk dan eens door de zoeker. Het gebeurt regelmatig dat je daardoor al een betere foto kunt maken. Of zak eens door de knieën en kijk hoe je compositie er dan uit ziet. Druk de knop van je camera pas in als je helemaal tevreden bent.
  • Zijn er lijnen die naar mijn onderwerp toe leiden? Denk daarbij aan beekjes, bergpaden, bomenrijen, mensen, een bergkam en dergelijke.
  • Is het mooi om de voorgrond een bepaalde onscherpte mee te geven? Of is het juist mooi om de achtergrond onscherp te maken?
  • Hoeveel lucht wil ik in beeld? Een derde, de helft, twee derde?
  • Zit ik op de juiste afstand van het onderwerp? Moet ik juist dichterbij of verder weg?
  • Welke lens heb ik eigenlijk nodig? Volstaat een gewone lens of is een groothoeklens beter?

Pas als je helemaal tevreden ben maak je de foto. Een goede compositie is de basis van een mooie foto!

Ook de bergen in, maar iets dichterbij huis? Wij waren in de Dolomieten en maakte een spectaculaire hike. Daar lees je alles over in deze blog!