Ik heb altijd een grote liefde gekoesterd voor ruige, desolate landschappen. Bergen, rotsen, woestijnen… ik vind het allemaal even mooi. Afgelopen oktober bezocht ik tijdens de “Sky & Sand” fotoreis voor de derde keer de Sahara-woestijn in Merzouga, in het uiterste oosten van Marokko. Hoe vaak je de Sahara ook bezoekt, het blijft elke keer weer een unieke ervaring. De woestijn is elke keer weer anders. Ik heb regenbuien, zandstormen, intense hitte, enorme kou, drukte en leegte meegemaakt. Allemaal in diezelfde woestijn.

Marokko - Rocky Roads Travel

Ook tijdens de “Oceans & Castles” reis wilde ik mijn fotovrouwen oneindige Marokkaanse landschappen laten ervaren, maar gezien Merzouga zo een 700 kilometer verder ligt, was de Sahara geen optie. Maar, toen vertelde Maxime, de Belgische eigenaresse van een surflodge nabij Taghazout, mij over de Small Sahara. Een klein stukje ‘woestijn’, pal aan de Atlantische Oceaan, waar je de allermooiste zonsopkomsten kunt aanschouwen. Dat moest ik zien!

Die ochtend gaat de wekker vroeg. Heel vroeg. Slaperig stappen we in onze jeep en gaan op weg, terwijl de kraakheldere maan de slingerende kustweg verlicht. Ineens, na zo een uur te hebben gereden, slaat Chaoib de verharde weg af, een hobbelende zandweg op. Het is nog steeds pik- en pikdonker. Het enige wat we zien zijn de dorre struiken, verlicht door de koplampen van de auto. Chaoib parkeert de jeep en we proberen in het donker iets te kunnen onderscheiden. We zien alleen de hoofdweg in de verte, waar af en toe de koplampen van passerende auto’s voorbij kruipen.

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

We wachten tot de eerste zonnestralen de lucht een heel klein beetje verlichten. En dan zien we het, een stuk woestijn met enorm zandduinen, recht naast de woeste golven van de oceaan. De zon komt langzaam op en de lucht kleurt roze. Het pastelkleurige licht geeft het zachte woestijnzand een warme gloed. Dit is het licht waar elke fotograaf, elke schilder naar zoekt. Onbeschrijfelijk mooi…

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

DE SAHARA IN HET KLEIN | ZANDHAPPEN IN MAROKKO 1

Marokko - Rocky Roads Travel

We fotograferen totdat we elke zandduin tot in detail hebben vast gelegd en de zon is opgekomen. Ondertussen rollen we van de zandduinen en rennen we door het satijnzachte zand. Eigenlijk willen we nog lang niet weg, maar onze magen knorren. Hier zie je de foto’s van deze onwaarschijnlijk mooie plek. Voor Oktober 2020 staat er weer een “Oceans & Castles” fotoreis gepland, waarbij je 9-dagen lang met een groep avontuurlijke vrouwen op pad gaat.

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

Marokko - Rocky Roads Travel

PRAKTISCHE INFO

ONZE REISTIJD: November 2019
ONZE VLIEGTICKET: Retour Amsterdam – Agadir
ONZE REIS: Wij reisden per jeep heel vroeg in de ochtend van Imi Ouaddar in ongeveer een uurtje naar deze “Small Sahara” nabij Tamri
ONZE ACCOMMODATIE:
Wij sliepen tijdens de “Oceans & Castles” fotoreis in de fantastische surfvilla van Chernaki Surf Experience
ONZE FOTOGEAR: Nikon D750 + 24-70mm lens van Nikon
FOTOGRAFIETIPS:

Fotograferen bij zonsopkomst
Ik heb het al zo vaak gefotografeerd, de zonsopkomst. Maar elke keer weer ben ik onder de indruk van dat kleurenspektakel in de lucht die elke minuut verandert. Vaak is het HEEL vroeg opstaan, ik vervloek mezelf vaak als mijn wekker weer eens om 5 uur ’s ochtends gaat op reis, maar achteraf ben ik altijd zo blij dat ik me toch uit bed heb weten te slepen. Want niets is mooier dan fotograferen met ochtendlicht! Zo ook tijdens deze reis waar we heel vroeg en met slaap nog in de ogen in de surf jeep zaten. Hierbij wat tips voor de mooiste foto’s bij zonsopkomst!

Bereid je voor
Zorg dat je de avond van te voren al weet wat je wil gaan fotograferen. Welke plek kies je en welke apparatuur heb je daarvoor nodig? Wat voor weer wordt het? Als het bewolkt is zul je niet veel zien van de zonsopkomst. Ook kun je je al voorbereiden op waar het licht vandaag zal komen en hoe laat je klaar moet staan. Op http://www.golden-hour.com/ vind je niet alleen wanneer dit mooie fotografie-uurtje plaatsvindt, maar kun je ook de tijden van de zonopkomst- en ondergang checken.

Apparatuur
Een (lichtgewicht) statief is meestal geen overbodige luxe. Zo hoef jij niet de hele tijd met je camera in je (koude) handen te staan en kun je vooraf de perfecte compositie voor jouw foto bepalen.

Instellen van de camera
Sluitertijd
 | Langere sluitertijden leiden er ook toe dat zonnestralen beter tot hun recht komen op de foto. Je kiest voor sluitertijd-voorkeuze (T/Tv) of fotografeert in de manuele stand (M). Je stelt nu een langere sluitertijd in. Dit kan uiteraard alleen als je een statief gebruikt, anders krijg je te maken met bewegingsonscherpte.

Belichting | Controleer regelmatig de belichting door het histogram van je opname te raadplegen. Zo zie je exact of je foto goed belicht is. Maak ook genoeg testfoto’s, zodat je zeker weet dat alles klopt.

ISO | De ISO hou je zo laag mogelijk, ISO100 of ISO200). Zo voorkom je ruis in je foto. Als je je ISO laag houdt, zal je sluitertijd langer worden om de belichting te compenseren. Het gebruik van een statief is dus wel echt aan te raden.

Stabilizer | Zorg dat als je vanaf een statief fotografeert, je de stabilizer van je objectief uit zet. Het kan zijn dat je anders juist beweging in je foto’s krijgt.

Flitser | Fotografeer NOOIT met de ingebouwde flitser op je camera. Deze geeft plat en sfeerloos licht.

Witbalans | Als je nog niet helemaal bekend bent met witbalans kun je ervoor kiezen deze op AUTO te zetten. Je camera kiest dan zelf een kleurbalans voor je foto. Als je in RAW fotografeert kun je zonder kwaliteitsverlies in een bewerkingsprogramma als Adobe Lightroom je witbalans nog aanpassen. Als je in JPEG fotografeert is het verstandig de witbalans vooraf al te bepalen en deze in te stellen op bewolkt of schaduw. Zo krijg je warmere, meer sfeervolle kleuren in je beeld.

Lensflare | Soms kan het mooi werken in een foto, lensflare. Maar vaak betekent het dat je lelijke cirkels, kringen en kleurvlekken in je foto overhoudt. Dit ontstaat omdat zonnestralen direct in je lens op je sensor terecht komen. Gebruik een zonnekap op je lens en zorg dat de zon niet direct in je camera valt. (Soms kan lensflare wel heel mooi werken, maar zorg dan dat het een toevoeging in je foto is!)

Marokko - Rocky Roads Travel